Hopp til innhold

- Dette er "top secret"!

Venezuelas president Hugo Chavez slaktet i dag både prosessen, avtaleutkastene og kapitalismen da han talte i København.

Hugo Chavez i København

Venezuelas president Hugo Chavez på talerstolen i København.

Foto: Ints Kalnins / Scanpix/Reuters

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

- Det går et spøkelse rundt i gatene av København. Ingen ønsker å gi det et navn - men spøkelset er kapitalismen! Sa en opphisset Hugo Chavez da han fikk sine tilmålte minutter.

120 statsledere skal innen i morgen være ankommet den danske hovedstaden, og flere fikk i dag ta plass på podiet og ytre sine ønsker for de siste dagene av konferansen.

- Hva kan vi forvente?

Venezuelas president Hugo Chavez begynte talen med å kritisere tekstene som er varslet fra det danske formannskapet i dag.

- Teksten som er presentert er hverken demokratisk eller inkluderende, og jeg ønsker å legge til - den er "top secret"!

Chavez la til at han ikke tror noen egentlig kjenner til innholdet i dokumentet.

- Men hva annet kan vi forvente? fortsatte han.

- Er ikke dette realiteten. Lever vi virkelig i en demokratisk verden? Nei. Det finnes ikke demokrati i denne verden, sa Chavez.

Chavez mante til systemskifte ved konferansen.

- La oss endre systemet, deretter kan vi prøve å endre klimaet.

De rike ødelegger planeten. Kanskje tror de at de er på vei til en annen når de har ødelagt denne. Men jeg kan ikke se noen i horisonten!

Hugo Chavez
Video nsps_upload_2009_12_17_20_13_32_1774.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se talen Chavez holdt på klimakonferansen

Mante til lavere forbruk

Chavez brukte taletiden sin på å fokusere på ulikhetene i verden.

- Vi må konsumere mindre, og vi er veldig ulike midt oppe i alt dette. De 500 rikeste personene i verden tjener mer enn de 460 millioner fattigste, sa Chavez.

Han mente også at det er feil at man forventer det samme av USA og Kina.

- USA har rundt 300 millioner innbyggere, Kina har omtrent fem ganger mer. Man kan ikke be disse landene om å gjennomføre de samme tiltakene.

- Jorda trenger ikke oss

- Vi har diskutert dette i to år nå, og hele veien har Kyoto vært en del av avtalen. Men til tross for dette, beveger vi oss ikke nærmere noen avtale i København.

Chavez la til at Venezuela ikke ønsker å akseptere en annen avtale enn den som kommer ut av Kyotosporet ved konferansen.

- Grunnen til at vi ikke kommer nærmere noen avtale i København er holdningen, og mangel på vilje fra de rikeste. Men ikke bli fornærmet! Jeg ønsker å diskutere. Og vi kan bare løse dette sammen.

Chavez mente at man må endre retning.

- Vi kan ikke fortsette på dette viset. Menneskeheten vil forsvinne. Jorda trenger ikke oss, men vi trenger den. Så la ikke dette bli gravsteinen til menneskeheten, avsluttet Chavez.