Hopp til innhold

Fransk forfatter årets vinner

Forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio ble tildelt Nobels litteraturpris 2008.

J.M.G Le Clezio i Cannes mai 2007
Foto: VALERY HACHE / AFP

Svenska Akademiens leder Horace Engdahl kunngjorde årets vinner av Nobels Litteraturpris klokken 13:00 i dag. Prisen gikk til den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

- Det var et morsomt valg, dette er en forfatter jeg selv har lest i mange år, sa Engdahl etter å ha kunngjort årets vinnernavn.

- Le Clézio har vært favoritt i mange år. Mange norske forfattere har vært preget av ham, han er en eksperimentell forfatter, sier litteraturanmelder i NRK, Anne Cathrine Straume.

Berømt som 23-åring

Le Clézio er født 13. april 1940 i Nice, Frankrike. Han debuterte på sekstitallet og har et rikt verk bak seg. Han ble berømt som 23-åring da han ga ut sin første roman, Le Procés-Verbal. For denne utgivelsen ble han nominert til den Frankrikes mest prestisjetunge litterære pris, Prix Goncourt. Le Clézio har gitt ut rundt 30 bøker innen ulike sjangre.

I 1994 viste en undersøkelse det franske litteraturmagasine Lire foretok, at 13% av leserne så Le Clézio som den største nålevende franske forfatteren.

Nobels litteraturpris er den meste prestisjefylte litterære prisen i verden. Prispengene er på 10 millioner svenske kroner.

Les også: Horace Engdahl har skapt brudulje de siste ukene, med krasse utspill mot amerikansk litteratur. Horace skaper rabalder

Fortsetter under bildet.

Jean-Marie Gustave Le Clezio med kona Marina, fotografert i 1963.

Le Clézio med kona Marina, fotografert i 1963.

Foto: AP

Tidligere vinnere:

I fjor gikk prisen til den 88 år gamle britiske forfatteren Doris Lessing. Det ble regnet som et overraskende valg, siden Lessing hadde vært en favoritt flere ganger før uten å vinne.

I 2006 vant den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk for sitt forfatterskap som kretser rundt konflikter og møter mellom ulike kulturer i hjembyen Istanbul.

I 2005 gikk prisen til den kontroversielle britiske dramatikeren Harold Pinter, en tildeling som skapte både begeistring og kritikk.

2004: Elfriede Jelinek

2003: J.M. Coetzee

2002: Imre Kertész

2001: V.S. Naipaul

2000: Gao Xingjian

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)