Hopp til innhold

- Meningsløse Facebook-grupper

Nettsamfunnet Facebook har blitt et sted for underskriftsaksjoner og pressgrupper. Men underskriftskampanjer på Internett har minimal betydning, mener medieforsker.

Illustrasjonsbilde: Facebook
Foto: Colourbox.no

Det kryr av aksjoner med mer eller mindre seriøse formål på Facebook. De færreste fører til medieoppslag.

"Sett ned togprisen" har 281 medlemmer. Flere grupper er opptatt av rentenedgang og lavere bensinpris.

- Veier ikke tungt

Men medieforsker Anders Fagerjord tror ikke Facebook er veien å gå.

Facebookgruppe mot høyere studielånsrente

Over 2000 nordmenn har meldt seg inn i Facebook-gruppa 'Sett ned studielånsrenta'

Foto: Skjermbilde: Facebook.com

- Slike grupper betyr veldig lite. Du oppnår at noen tenker over en problemstilling bitte litte grann før de svarer ja eller nei. Gruppen krever ikke noe engasjement og du trenger knapt å tenke deg om, sier Fagerjord til NRK.

- Antall medlemmer i en Facebook-gruppe kan jeg ikke tro veier særlig tungt overfor myndigheter og organisasjoner, sier Fagerjord.

2000 medlemmer på to døgn

Ett av de siste tilskuddene på Facebook er AUFs kampanje for lavere studielånsrente. På to døgn har Facebook-gruppa "Sett ned studielånsrenta" fått 2000 medlemmer.

Den ble startet av AUF-leder Martin Henriksen sist lørdag som en protest mot at Lånekassen hever renta i en tid der alle andre banker setter den ned.

AUF-leder Martin Henriksen

AUF-leder Martin Henriksen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Vi merker jo at det er et stort engasjement og at det er mange som har meldt seg inn i Facebook-gruppa allerede. Man kan stille spørsmålstegn hvor effektivt en slik gruppe er, men den har gitt oss mye medieoppmerksomhet. Nå er det 2000 stykker som kjenner til saken og er med å skape ringvirkninger, sier Henriksen.

- Viktig signal

Facebook-gruppa fikk såpass mye oppmerksomhet at AUF-lederen gikk fra intervju til intervju store deler av gårsdagen.

Han har adskillig mer tro på Facebook-gruppenes makt enn medieforsker Fagerjord.

- Nå er det ganske mange Facebook-grupper etter hvert, så jeg tror ikke at en enkel gruppe velter lasset – men det er en av flere ting. Hvis gruppen får ekstremt mange medlemmer vil det være et signal som er vanskelig å komme unna, sier han.

- Reglene avgjør

Ifølge Facebook sjøl har 1,6 millioner nordmenn laget seg en profil på nettstedet. Men om så alle skriver under, blir det likevel vanskelig for Lånekassen å oppfylle kravene, forklarer informasjonssjef Astrid Mjærum.

- Det er ikke vi som setter renta, den er regelstyrt. Vi kan ikke se bort fra reglene selv om folk lager Facebook-grupper, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.