Hopp til innhold

- Uendelig takknemlig

- Dette betyr mye for meg både som menneske og skuespiller, sier Mauseth.

Gørild Mauseth

Gørild Mauseth har vunnet saken mot NRK i Oslo tingrett.

Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

Oslo tingrett har dømt NRK for å ha misbrukt sex-scenen med Gørild Mauseth i programmet "Store Studio".

NRK er dømt for overtredelse av åndsverksloven, og må betale totalt 236.880 kroner i erstatning, oppreisning og saksomkostninger.

Les hele dommen her

- Kostet meg mye

Gørild Mauseth sier at både innspillingen av scenen og rettsaken som nå er over har kostet henne mye.

- Nå er jeg er uendelig takknemlig. Det er en seier for meg at jeg har blitt hørt og at jeg nå er beskyttet og vernet.

Mauseth sier at hun gikk til sak fordi hun følte seg brukt på en uheldig måte.

- Det er klart jeg visste at folk ville se dette klippet, men i filmen har det en funksjon. Derfor har jeg hele tiden fokusert på at dette ikke skulle bli tatt ut av sin sammenheng. Da jeg spilte inn scenen ba om beskyttelse, og det har blitt respektert frem til dette skjedde.

- Grundig og omfattende dom

Agnete Haaland

Agnete Haaland

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Agnete Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, sier at dommen er grundig og vil være til stor hjelp.

- Vi har fått fullt medhold på alle punkter, så dette er viktig dag for alle med et kunstnerisk yrke som nå får bekreftet at loven beskytter oss.

Haaland sier at de ikke har bestridt sitatretten, men her har NRK valgt å sitere utover det formålet betinger.

- Jeg skjønner at NRK gjerne vil vise hva de vil uten å spørre, men det kan de altså ikke. Vi har en lov beskytter mot krenkende bruk, sier Haaland.

Video nsps_upload_2008_12_8_18_43_6_3086.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Gørild Mauseth vant over NRK

- Vanlig bruk av sitatretten

NRKs advokat Jon Wessel-Aas er ikke uventet uenig i dommen, og sier at NRK nå vil anke.

- Det dreier seg her om vanlig bruk av sitatretten for omtale av film. Retten har her lagt stor vekt på Mauseths ønsker.

Wessel-Aas mener tingretten med dette overprøver redaksjonelle vurderinger, og at dommen dersom den blir stående, vil legge begrensninger på sitatretten.

- Sitatretten bygger på at redaksjonene selv kan vurdere hvordan de vil kommentere og sitere. Denne dommen betyr at kunstnerne selv i større grad kan bestemme hvordan de vil bli sitert. Derfor anker vi dommen til lagmannsretten, hvor saken vil få ny fullstendig prøving.

- Vanskelig å være kulturjournalist nå

Turid Grønlund redaksjonssjeff i NRK Kultur, nyhet og debatt

Turid Grønlund

Foto: Knut Bry / NRK

Turid Grønlund, redaksjonssjef for Store Studio, mener dommen kan få store konsekvenser for kulturjournalistikken.

- Hvis denne dommen blir stående innebærer det en kraftig begrensning på journalisters virke. Vi kan ikke ha det slik at kunstnere selv skal kunne diktere hva de skal kunne siteres på.

Grønlund sier at ”Store studio” i dette tilfellet måtte vise akkurat det de viste for å sette parodien i ”Kill Buljo” i riktig sammenheng

- Det er dette sitatretten handler om, og vi kan ikke ha det slik at klausuler i kontrakter overprøver denne viktige retten. Det blir veldig vanskelig å være kulturjournalist dersom det nå blir slik at man må forsikre seg om at det ikke finnes klausul før man siterer fra en bok, film eller musikk.

- Falt utenfor NRKs formål

Tingretten skriver i sin dom at NRKs bruk av sitatet faller innenfor sitatretten for så vidt gjelder selve samleiedelen, men at bruken av den etterfølgende frontale nakenhet både falt utenfor formålet, og derfor var i strid med god skikk.

Videre skriver tingretten at publisering av nakenbilder av personer som motsetter seg publisering ligger langt utenfor kjernen i ytringsfrihetens begrunnelse, og ikke omhandler spørsmål av sentral samfunnsmessig betydning.

NRK er dømt til å betale 110.000 kroner i erstatning for økonomisk tap, 45.000 kroner i økonomisk oppreising og 81.880 kroner i saksomkostninger til Mauseth.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober