Hopp til innhold

Israelere ønsker boikott

- Israelernes inntrykk er at Vesten støtter Israels krigføring i Gaza, sier kunstprofessor Galit Eilat. Jødiske kunstnere etterlyser nå handling fra Europa.

Israelske soldater

- Jødisk kulturliv ønsker boikott av Israel, sier israelsk kunstprofessor. Bildet viser israelske soldater på vei inn i Gaza.

Foto: HO / REUTERS

Galit Eilat underviser på universitetet i Tel Aviv, og foreleser på akademier rundt om i Europa. Hun sier at den jevne israeler tror israelske myndigheter har Vestens fulle støtte for krigføringen i Gaza.

- Det virker som om USA og de europeiske landene støtter massakrene i Israel. Det ville vært umulig å gjennomføre krigen i Gaza uten denne støtten, mener Eilat.

Kirke- og kulturminister Trond Giske

Kulturminister Trond Giske mener at boikott er en dårlig løsning.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Internasjonal handling

Nå er hun blant dem som etterlyser en kulturell og akademisk boikott av Israel.

- Det må settes igang en internasjonal bevegelse for å få slutt på Israels krigføring. Kanskje er det er en økonomisk boikott som må til, sier Eilat.

Kunstprofessoren sier at mange kunstnere og akademikere i Israel er imot okkupasjonen av palestinsk land.

- Men de vegrer seg for å si noe siden de jobber innenfor statlige institusjoner. En tydelig markering fra det internasjonale samfunnet ville hjulpet protestene frem i lyset, mener Galit Eilat.

- Uaktuelt

Flere norske kunstnere og akademikere har den siste tiden tatt til orde for en kulturell og akademisk boikott av Israel. Kulturminister Trond Giske mener imidlertid at det er en dårlig ide.

- Skulle vi bryte kontakten med den ene parten blir muligheten til å bidra mindre. Særlig gjelder dette innenfor kulturlivet der holdninger blir bygget.

Galit Eilat har lenge jobbet for dialog. Nå sier hun at protestene i Israel ikke lenger blir hørt.

Bør Norge innføre en kulturell og akademisk boikott av Israel? Si din mening!


Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP