Hopp til innhold

Krever tilbake TV-aksjonspenger

Atlas-alliansen risikerer å måtte betale tilbake 50 millioner kroner til NRK etter TV-aksjonen i 2002.

TV-aksjonen 2002: Her med komitémedlem Sissel Benneche Osvold og aksjonsleder Ragnhild Heggen

TV-aksjonen 2002: Her med komitémedlem Sissel Benneche Osvold og aksjonsleder Ragnhild Heggen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

NRK mener at Atlas-aksjonen ikke har fulgt regelen med å bruke opp de innsamlede pengene innen fem år.

Leder for Innsamlingrådet i NRK, Helge Jakob Kolrud, sier at det er vanlig at NRK krever at pengene skal brukes opp på fem år, og krever nå å få tilbake omlag 50 millioner kroner.

- Jeg kan bekrefte at vi sendte et brev til Atlas-aksjonen i november hvor vi sa at vi vurderer å trekke pengene tilbake, sier han til NRK.

Vil bruke pengene på 10 år

TV-aksjonen ”Et Nytt Liv” samlet inn over 140 millioner kroner til Atlas-alliansen i 2002. Pengene skulle gå til funksjonshemmede barn i fattige land.

Atlas-alliansen er de funksjonshemmedes egen bistandsorganisasjon, og består av 16 norske organisasjoner. Alliansen har planlagt å bruke opp pengene på 10 år, fordi de mener de har fått dispensasjon for regelen om å bruke opp pengene på fem år.

Fortsatt står 50 millioner kroner ubrukt.

Leder i Atlas-alliansen, Rikke Bækkevold, reagerte med vantro da hun mottok brevet fra NRK i november i fjor.

- Jeg må si jeg ble helt sjokkert. Vi har fulgt NRKs retningslinjer, og har vært tydelig på at vi la opp til å bruke pengene over en tiårs periode.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TV-aksjonen 2002: "Et Nytt Liv"

Under TV-aksjonen 'Et Nytt Liv' i 2002 kunne man for første gang gi bidrag via bærbare kortautomater.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Andre formål

- Dette er store penger, og vi kan ikke risikere at en innsamling som går til et spesifikt formål blir brukt til administrasjonsfinansiering, sier Kolrud.

Ifølge Kolrud vurderer NRK å legge de 50 millioner kronene i potten til neste innsamlingsaksjon, men sier samtidig at dette er problematisk.

Leder i Atlas-alliansen Rikke Bækkevold ønsker ikke at pengene de har samlet inn skal brukes på andre formål.

- Jeg synes det er urovekkende dersom NRK og Innsamlingsrådet kan sitte og leke med pengene sånn som dette. Det er tross alt ikke monopol vi spiller, legger hun til.

Rådet skal drøfte saken om Atlas-alliansen på sitt neste møte i juni. Selv om Atlas-alliansen skulle få beholde pengene, sier Kolrud at det ikke er sikkert de får holde TV-aksjon igjen.

- De som ikke kan oppvise en full oppfyllelse av kravene, vil måtte regne med at vi ikke ønsker dem i framtiden.

- Kan ikke kreve pengene tilbake

Sven Mollekleiv, styreleder i Frivillighet Norge

Sven Mollekleiv, styreleder i Frivillighet Norge

Foto: Marit Hverven / NRK

Tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, nå styreleder i samarbeidsforumet Frivillighet Norge, mener NRK ikke kan kreve pengene tilbake.

- NRK kan ikke ta penger fra en avtale mellom giverne som ga til funksjonshemmede barn og den organisasjonen som har inngått en kontrakt om å bruke pengene fornuftig.

Mollekleiv sier han forutsetter at Atlas-alliansen gjorde det klart da de samlet inn pengene at de skulle bruke disse midlene over 10 år, fordi det ville være ansvarlig og fornuftig bruk gjennom langsiktige investeringer.

- NRK bør nå gå i dialog med Atlas-alliansen for å få best mulig resultater for funksjonshemmede barn. Dernest bør de være tydelige overfor alle som skal søke aksjonen, slik at premissene for bruk av pengene er klarlagt, sier Mollekleiv.

Etter det NRK erfarer er Atlas-alliansen og NRK Innsamlingsrådet i dialog om saken.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP