Hopp til innhold

Utlyser omstridt konkurranse

I dag utlyses en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse om et samlet museumsanlegg for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo.

- Her skal museet ligge

I 2008 kjøpte Staten Vestbanetomten og begynte å utrede et nybygg for Nasjonalmuseet på tomten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Regjeringens vedtak om å flytte hele Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design til Vestbanetomten i Oslo har møtt motstand fra flere hold.

Tross motstanden fra både stortingspolitikere, kunstfaglige og arkitekter, har kulturminister Trond Giske hele tiden opprettholdt at arkitektkonkurransen skulle utlyses før påske.

LES: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

LES OGSÅ: Samler seg mot regjeringen

- Vinneren bør realiseres

Kjersti Nerseth

- Vi må føle oss trygge på at det ikke dukker opp nye elementer som endrer premissene for konkurransen, sier Kjersti Nerseth.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), er blant dem som mener konkurransen bør utsettes.

- Diskusjonen som har gått de siste par ukene viser at det fremdeles er mye som bør avklares i denne saken. For eksempel når det gjelder bruken av tomtearealet og den politiske forankringen. Vi har gitt signal om at konkurransen bør bli utsatt, men det ser ikke ut som om vi blir hørt, sier Nerseth.

Presidenten i NAL er overrasket over Giskes hastverk.

- Dette er et viktig bygg og en stor sak for hovedstaden. Derfor bør det ta den tiden det skal ta. Premissene bør være klare før man inviterer arkitektene til å sette i gang med sitt arbeid. Det hadde vært fryktelig synd hvis vinneren ikke lar seg realisere. Det går utover troverdigheten til slike konkurranser, sier Nerseth.

Todelt konkurranse

Dagens konkurranse skal ifølge Statsbygg gjennomføres i to faser. I første omgang utlyses en åpen, internasjonal konkurranse med innleveringsfrist 12. juni i år.

Deretter skal seks vinnere plukkes ut til 2. omgang, hvor de ifølge Arkitektur.no mot et honorar på 1,5 millioner kroner hver skal utvikle og detaljere utkastene sine videre. Ifølge Statsbygg skal det endelige prosjektet velges en gang i løpet av vinteren 2010.

Vestbanentomten i Oslo
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I ettermiddag offentliggjøres konkurranseinformasjonen.

Hva mener du om at Giske setter igang arkitektkonkurransen nå? Si din mening!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober