Hopp til innhold

Satser på bunad og hijab

NRKs aprilspøk 2009: Husfliden vil tilby hijab til tradisjonelle bunadmønstre på sine utsalg.

Bunadshijab
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Også muslimske kvinner må få mulighet til å bruke bunad på 17.mai og andre festdager, mener Husfliden.

Øystein Nordås, daglig leder i Husfliden på Lillehammer, mener at også muslimske nordmenn som bruker hodeplagg må få vise at de har røtter i Norge.

- Dette er tenkt til andre - og kommende -generasjoners innvandrere som er født og oppvokst her til lands.

- Vi har allerede hatt stor etterspørsel, så jeg tror at dette er et produkt som har et stort marked, sier Nordås til NRK.

Mønstertilpasset

Øystein Nordås

Øystein Nordås

Foto: NRK

Bunadshijabene er nøye tilpasset de ulike bunadene.

- Det er viktige at mønstrene er korrekte. At både de stoffene vi velger og de broderiene vi velger har norske tradisjoner, samtidig som snittet har den tradisjonen som brukerne ønsker, forklarer Nordås.

Ikke alle er like positive til bunadshijaber.

- Nå ble jeg veldig skeptisk, sier en kunde som er innom Husfliden på Lillehammer for å ta mål til en ny Gudbrandsdalbunad.

- Unødvendig

Bunad- og folkedraktrådet mener det er greit å bruke hijab sammen med bunad, men de er likevel kritisk til disse bunadshijabene.

- Jeg synes det er unødvendig med så mange ekstra bunadsprodukter, med eller uten broderi. Det finnes jo så mange hodeplagg til bunad som det går an å bruke uansett, så man kan jo ha hijab under det, sier seksjonsleder Anne Kristin Moe.

Øystein Nordås forteller til NRK at han forventer alle slags reaksjoner.

- Brukerne selv er positive, og vi som produserer dette er veldig positive, men så har vi bunadpolitiet som da spesielt er ute 17.mai som kan reagere negativt.

Til uka møtes Husfliden og bunadspolitiet til et møte. Nordås tror møtet vil være oppklarende.

- Vi vil nok få avklart en del grenseganger der.

(Obs: Dette er en aprilspøk!)

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober