Hopp til innhold

Ett års fengsel for piratene

Alle fire er funnet skyldige i medvirkning til brudd på opphavsretten. Dommen mot mennene bak the Pirate Bay ble offentliggjort i Stockholm i dag.

Tomas Norström kommenterer Pirate Bay-dommen som ble utlevert i Stockholms tingsrätt fredag
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De fire tiltalte ble av en enstemmig tingrett dømt til ett års fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

LES: Peter Sunde holdt pressekonferanse

Kommenter saken på NRKBeta

Retten sier erstatningen skal betales solidarisk av mennene bak the Pirate Bay. Det innebærer at dersom en av dem ikke kan betale sin del, må de andre betale for ham.

LES: Blandede reaksjoner på dommen

LES HELE DOMMEN HER: Dommen fra Stockholms Tingsrätt

Tingretten mener at det har forekommet ulovlig fildeling av musikk, film og spill i den grad bransjen har hevdet. Og at de fire som nå er dømt har innsett og forstått at det har skjedd brudd på opphavsretten på deres nettside

Retten la vekt på at siden er drevet kommersielt.

Vil anke

Forsvarerne til to av de tiltalte, Neijs og Svartholm Warg, sier til SVT at dommen vil bli anket.

Torgeir Waterhouse i IKT Norge er overrasket over den strenge dommen, og sier det kan ta to-tre år før saken er avsluttet i rettssystemet.

Han tror ikke saken vil føre til store endringer omkring fildeling på internett på kort sikt.

- The Pirate Bay vil fortsette, og fildeling vil finne sted i stor grad fremover, sier han.

Waterhouse er usikker på hva han mener om dommen.

- Dersom dommen betyr at enhver tjenesteleverandør må stå ansvarlig for det brukerne gjør er dommen feil. Leverandørene kan ikke være ansvarlig for alt innhold. Det blir som om teleselskapene skulle vært ansvarlige for innhold i smser som folk sender, sier Waterhouse.

- Jeg frykter at jaget etter de som krenker opphavsretten vil sette viktige rettsprinsipper til side. Internett må ikke bli en overvåket institusjon, legger han til.

Waterhouse mener det er viktig at det er handlingene som må bli slått ned på, ikke teknologien.

Erstatningen ble nedjustert

Bransjeorganisasjonene krevde bakmennene av Pirate Bay for 117 millioner kroner, men dette ble nedjustert av retten fordi de bare ble indirekte dømt for brudd på opphavsretten.

- Vi har vært forsiktige i vår dom, men vi har funnet at de er erstatningspliktige, sa Tomas Norström til pressen etter offentligjøringen av dommen.

Det var et stort medieoppbud på pressekonferansen.

- Dommen betyr ikke at bit torrent teknologi i seg selv er ulovlig, sier dommeren, og legger til at det er bruddene på opphavsretten som er ulovlig.

Dommen ble lekket

Rettssaken mot Pirate Bay
Foto: Fotomontasje: SVT / Colourbox

Klokken 11 i dag ble dommen i saken mot de fire mennene som står fildelingsnettstedet the Pirate Bay offentliggjort i Stockholms Tingrett.

Peter Sunde Kolmisoppi, som er en av de dømte, sa tidligere i dag til SVT s kulturnyheter at de fikk melding fra en journalist i går om at kilder i tingretten hadde lekket at det ville bli en fellende dom mot Pirate Bay-bakmennene.

Sunde Kolmisoppi skrev tidligere i dag en melding på Twitter om at fildelingen vil fortsette som vanlig på nettsiden deres samme hva som skjer.

Twitter er en mikrobloggingtjeneste som lar brukerne sende og lese tekstbaserte meldinger på inntil 140 tegn. Se hva Twitter-brukerne skriver om rettssaken i boksen til høyre.

Ny teknologi

De fire mennene bak the Pirate bay var tiltalt for at de gjennom nettsiden har gjort opphavsrettsbeskyttet materiale tilgjengelig for almennheten.

Bakmennene bak det som er verdens største fildelingsnettsted er saksøkt av noen av verdens største film- og plateselskapene.

Hans Fredrik Neij (30), Gottfrid Svartholm Warg (24), Carl Lundstrom (48) og nordmannen Peter Sunde (30) ble altså dømt til fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning. De tiltalte har i rettsaken nektet straffskyld og mener de bare har bidratt til å utvikle en teknologi som gjør nedlasting av film, musikk og programvare mulig.

LES: The Pirate Bay på museum

Internetts fremtid

- Dagens dom er ikke så viktig. Det jeg er opptatt av er hva denne saken vil ha å si for internett fremover. Saken inngår i et stort kompleks som går på kontroll av interett, sa Waterhouse til NRK før dommen ble offentliggjort.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober