Hopp til innhold

- 3D-kino er en del av framtiden

«Avatar» og andre 3D-suksesser på kino har fått kinosjefer rundt i landet til å bestemme seg - 3D er en del av framtiden.

Avatar

I eventyrfilmen «Avatar» går menneskene i det 22. århundre til krig for å løse energikrisen på jorden.

Foto: 20th Century Fox, File / Scanpix/AP

«Fantastisk» og «rått» er noen av lovordene som kinogjengerne tyr til etter å ha sett tidenes dyreste film Avatar i tredimensjonal versjon, såkalt 3D, på Colosseum kino i Oslo.

James Camerons framtidsfilm er allerede den nest mest innbringende filmen i filmhistorien. Filmen er laget for visning i 3D, men her til lands er det kun 30 kinosaler i 19 byer som har visningsutstyr for 3D. Dermed må mange nøye seg med å se filmen i todimensjonal versjon, og går dermed glipp av følelsen av å være inne i filmen.

Du er en del av filmen i stedet for å se på. Det er helt annerledes, det er som å ta og føle på i stedet for å sitte og se på rett og slett.

Kinogjenger på Colosseum kino i Oslo etter å ha sett «Avatar» i 3D / NRK

Stjerner i øynene

– Jeg skulle fryktelig gjerne ha 3D-utstyr akkurat nå, forteller kinosjef Ruth Mjøen på Lillehammer. Etter selv å ha sett Avatar i 3D, erkjenner hun at den tredimensjonale versjon gir opplevelsen et løft.

– Jeg vet det er mange som har reist til Colosseum kino i Oslo for å se filmen der og som kommet hjem med stjerner i øynene, og spurt; «hvorfor har vi ikke dette her»?

Snart får mange som de ønsker seg. De neste to årene vil de fleste kinoer av en viss størrelse investere i visningsutstyret i hundretusenkroner-klassen. Det viser en ringerunde NRK har foretatt.

Mia Wasikowska i «Alice i Eventyrland»

3D: Mia Wasikowska er Alice i regissør Tim Burtons Eventyrland. Filmen kommer på norske kinoer i mars 2010.

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Heldigitalisering

For i løpet av de to neste årene blir kinoene heldigitale, og trolig vil flere samtidig i tillegg investere i 3D-utstyr, ifølge kinosjef Mjøen på Lillehammer.

– Det vil være fornuftig å gjøre det samtidig som man installerer det digitale utstyret, å ta det i ett. Det er jeg nokså sikker på at de fleste kommer til å vurdere det sånn.

En som er sikker på at de vil gå for 3D, er kinosjef Espen Jørgensen i Hamar.

– 3D kommer. Det har tatt en posisjon i markedet, og særlig Avatar viser dette med stor tyngde. Vi er veldig sikre på at vi ønsker å satse på det her i Hamar. Jeg tar nok ikke mye feil om jeg sier at det i hvert fall skjer i år, forteller Jørgensen.

Flere 3D-filmer i produksjon

Trolig er 150 ulike 3D-filmer nå i produksjon. Blant de store som kommer i 2010, er Tim Burtons Alice in Wonderland og flere animasjonsfilmer som Shrek Forever After og Toy Story 3.

– De første gangene jeg så filmer i 3D, ble jeg veldig fascinert. Ting kunne komme ut av lerretet og imot deg der du satt i salen, men dette blir man jo fort litt mett av. Men sånn som man bruker teknologien nå, ikke nødvendigvis til et voldsomt effektmakeri, men rett og slett til å lage dybde i bildene, det er det som er framtiden, sier Jørgensen.

«Shrek Forever After»

3D: Shrek kommer tilbake på norske kinoer i «Shrek Forever After» i løpet av sommeren.

Foto: United International Pictures

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.