Hopp til innhold

Snart begynner HD-festen på NRK

OL i Vancouver blir startskuddet for en ny TV-æra med sylskarpe bilder på NRK. 12. februar er datoen for NRKs aller første sending i HD.

OL-sendinger i HD

En ny logo øverst i høyre hjørne av på skjermen markerer at sendingen er i HD.

Foto: NRK

Når OL fra Vancouver er i gang i midten av februar, vil NRK gjøre alle direktesendingene fra OL tilgjengelige i HD. Dermed fremskyndes den planlagte overgangen til en teknologi som gir skarpere bilder enn du noen gang før har fått fra NRK.

– Dette gjør vi for å være tidlig ute med HD (High Definition), som åpenbart er det som kommer. NRK har tradisjon for å være den som brøyter vei, og slik blir situasjonen nå også. Sammen med TV 2, som også har startet med HD-sendinger, drar vi det norske tv-publikummet over til HD, sier NRKs kommunikasjonsdirektør Sigurd Sandvin.

Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 2014.

I 2008 gjennomførte NRK en prøvesending OL i Beijing, åpningsseremonien i HD

Slik får du sett NRK i HD:

  • For å kunne ta i mot den forbedrete bildekvaliteten hjemme i stua, er det en forutsetning at mottakerne har HD-klar TV og HD-dyktig digitalboks.
  • Alle godkjente RiksTV-mottakere i det digitale bakkenettet kan ta i mot HD, mens de som bruker Viasat, CanalDigital, Get, Altibox og øvrige anlegg, trenger en egen HD-boks for å kunne se bildet i HD-kvalitet.
  • Her er det ulike bokser på markedet, men for å være sikker bør man ta kontakt med sin leverandør for nærmere informasjon.
  • Alle sendeplattformer, dvs. satellitt, kabel og bakkenett, vil få tilbud om HD-signalet.

Se også: De beste flatskjermene

Himmelblå og MGP også i HD

Dette betyr at også en rekke andre TV-programmer og filmer som NRK har planlagt å sende denne våren blir sendt i HD-kvalitet fra og med 12. februar.

  • Den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen
  • Dramaserien "Himmelblå"
  • Dokumentarserien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset.

Etter hvert vil stadig flere programmer bli sendt i HD.

Se også:

Overgangen koster

- Det innholdet som får ekstraverdi av HD blir prioritert. Det betyr f.eks større dokumentarer, store naturproduksjoner - og sport selvsagt, der man også får en merverdi, sier Arne Helsingen, programsjef i NRK.

NRK må skifte alt fra kabler til kameraer, redigeringsutstyr og nytt sendeutstyr, for å kunne sende alt NRK-innhold i HD-kvalitet, derfor går overgangen skrittvis.

- Hvis alt NRK-innhold skulle sendes i denne bildekvaliteten allerede i dag, ville det ha kostet over 700 millioner utenfor NRKs budsjettet. I første omgang er det NRK1 som går over fra SD (standard definisjon) til HD (high definision), sier Helsingen.

Se også: Fotball-VM filmes i 3D

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP