Hopp til innhold

Kommuner kutter kulturskoletilbud

Tross valgkampløfter om kulturskole til alle, kutter mange kommuner i tilbudet.

Elever ved Ringerrike kulturskole

Elever ved Ringerrike kulturskole øver. Skolen må kanskje kutte hele 150 elevplasser.

Foto: NRK

De fleste kulturskolene i landet har ikke fått en eneste ekstra krone å rutte med i 2010, og hele 15 skoler får kutt som merkes. Det viser tall NRK har fått frem.

150 elever på Ringerrike kulturskole risikerer å miste plassene sine.

– Det er trist da, veldig dumt og rart å tenke på, at vi kanskje ikke har noe å gå til, forteller Andrea Høibakk som er en av elevene ved skolen.

Kulturløftet II

Under valgkampen i høst lovet de rødgrønne at alle barn som ønsker det skal få et kulturskoletilbud.

Kulturskolen er kommunenes ansvar, det er Kunnskapsdepartementet som har ansvar for å følge med på dem, men vi foreslår at de over Kulturløftet II skal få et statlig tilskudd for å stimulere dem ytterligere.

Daværende finansminister Kristin Halvorsen, 12.08.2009 / NRK

Likevel, en undersøkelse NRK har foretatt viser at 15 av 100 kulturskoler får drastiske kutt i budsjettet. Knapt noen får mer penger, og dermed blir køene lengre.

Men ifølge Kristin Halvorsen, som i dag er kunnskapsminister, er de i gang med å innfri løftene fra valgkampen.

– Det som vi ser rundt omkring i kommunene er at de stort sett holder et godt nivå på kulturskolen. Nasjonale oversikter viser at det er flere kulturskoleplasser, men at køen øker.

Kulturministeren hadde med seg partilederne da han la fram Kulturløftet II

Partilederne i den rødgrønne regjeringen var med da daværende kulturminister Trond Giske la fram Kulturløftet II.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ekstrabevilgning

Regjeringen har på årets budsjett satt av 40 millioner kroner som skal brukes på ulike tiltak for å knytte kulturskolene nærmere skoler og SFO.

Regjeringen vil innføre en time gratis SFO eller leksehjelp hver dag, og et forslag de rødgrønne vurderer er å legge noen av kulturskolens tilbud over i skolefritidsordningen.

– Jeg tror vi kan få veldig mye spennende ut av et samarbeid mellom skole, SFO og kulturskole.

Halvorsen understreker igjen at det er kommunenes ansvar å drive kulturskolene her til lands.

– Det var øremerking av disse midlene fram til 2003, nå er de en del av kommunenes budsjetter og da må de prioritere. Vi ser at mindre kommuner er flinkere til å prioritere kulturskoler enn større kommuner.

Tom kommunekasse

Ringerikes Arbeiderpartiordfører Kjell Hansen synes det er fint at regjeringa vil satse på kultur, men sier det føles litt urettferdig når kommunekassa er tom.

– Det er i alle fall veldig beklemmende, sett utifra at vi representerer Arbeiderpartiet og at vi bygger opp gode tilbud som vi nå bygger ned igjen.

– Jeg vil ikke si det, men jeg kunne godt tenke meg å skrike høyt, forteller mor Ellen Willemsen.

Hun er bekymret for konsekvensene av millionkuttet ved Ringerike kulturskole.

– Jeg har ikke hatt mulighet til å lære meg instrument selv, jeg vokste opp i en tid uten kulturskoler. Jeg tror kanskje ikke mine jenter hadde fått muligheten til å lære seg et instrument om ikke kulturskolen hadde vært der.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.