Hopp til innhold

Overtar ikke Store norske leksikon

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier det er uaktuelt for staten å overta ansvaret for nettutgaven av «Store norske leksikon».

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt vil ikke overta ansvaret for «Store norske leksikon».

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ett år etter at Kunnskapsforlaget gjorde nettversjonen av «Store norske leksikon» tilgjengelig for alle, ble det klart at nettsiden legges ned fra 1. juli 2010 .

Forlaget som i mange år har tapt penger på nettsiden , vil gi det bort, men kulturminister Anniken Huitfeldt vil ikke overta. Hun sier til NRK at det ikke er statens oppgave å ta ansvaret for et prosjekt som ikke lønner seg kommersielt.

Annonseinntekter har uteblitt

– Det er ikke aktuelt for staten å ta over ansvaret for «Store norske leksikon». Det har vært relativt lav interesse for dette blant annonsører og det har heller ikke vært så mange brukere som man har antatt.

En årsak til at nettjenesten legges ned er nettopp at annonseinntekter og annen finansiering er uteblitt.

Da nettsiden ble lansert i januar 2009, bidro regjeringen med en million kroner. Ifølge daværende kulturminister Trond Giske var målet at prosjektet skulle gå i balanse enten ved hjelp av gode reklameinntekter, eller salg av ekstra produkter som for eksempel ordbøker og oppslagsverk.

Etterlyser kulturpolitisk ansvar

Nåværende minister Huitfeldt sier at det er mange argumenter for «Store norske leksikon», men gjentar at det er uaktuelt å overta prosjektet.

Professor i sakprosa Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo er forbauset over kulturministeren.

– Jeg synes ikke nettleksikonet har tilfredsstilt forventningene. Men det at man ikke har lykkes helt her, må ikke lede til den blindslutningen som kulturministeren gjør her.

Han mener Huitfeldt burde ta et kulturpolitisk ansvar for å sikre at man har et norsk, nasjonalt oppslagsverk. Han trekker fram et en faglig kvalitetssikret tjeneste som denne, er viktig for så vel studenter som skoleelever.

– Et norske språksamfunn trenger et slikt encyklopedi for både demokratiets, kunnskapens og språkets skyld, mener Tønnesson.

Oppfordrer til kildekritikk

Anniken Huitfeldt er tidligere blitt kritisert for å gå for langt i å likestille nytten mellom brukerbaserte Wikipedia og tradisjonelle leksika som «Store norske leksikon» etter et intervju gitt i Bok og samfunn .

– Folk får oppsøke de kildene de synes det er naturlig å oppsøke, sier hun til NRK.

Hun legger til at man skal være kildekritisk til alt man finner på nettet, også i leksikon. Hun viser til at også er stor uenighet blant forskere, som NRK-serien «Hjernevask» viser.

– Så det å hevde at man finner en sannhet i et leksikon er problematisk, sier Huitfeldt.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)