Hopp til innhold

Avlyst og utsatt på grunn av flystans

Flystansen rammer kulturlivet. Artister sitter fast i utlandet eller kommer seg ikke avgårde til forestilling.

Raga Rockers 2010

Billettsalget til konserten med Raga Rockers i Tromsø i kveld er stoppet.

Foto: Stian Andersen

Blant de minst 120.000 som rammes av flystansen , er artister og aktører i kulturlivet. Rundt om i landet sitter arrangører og lurer på om folk rekker frem til forestilling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Raga-konsert avlyst i Tromsø

I Tromsø stoppet Driv torsdag formiddag billettsalget til konserten med Raga Rockers samme kveld.

Torsdag ettermiddag ble det klart at konserten blir utsatt til august i år. Rundt to tredjedeler av billetene til konserten ble forhåndssolgt.

– Klokken 11 i dag stoppet vi salget inntil videre, fortalte Haakon Nordrum som er ansvarlig for 10-årsjublileet til kulturscenen og studenthuset Driv, torsdag formiddag til NRK.no.

Arrangørene jobbet samtidig med å finne backup-løsninger.

– Vi ruller bare på, dette er ingen sin feil, sa Nordrum torsdag formiddag.

Raga Rockers skal etter planen spille i Bodø fredag, og Astrid Jørgensen på Rock-Café i byen håper bandet kan spille som planlagt.

– Dette er bare sånt som skjer, og det er det ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi må bare vente og se det an. Vi avventer situasjonen til i morgen kl. 12, sier Jørgensen som står i kontankt bandets management.

Motorpsycho utsatt i Bergen

Motorpsycho skulle etter planen spilt i Teglverket på Det Akademiske Kvarter i Bergen i kveld, men konserten er utsatt .

– Nå jobber vi på spreng for å få til en konsert i morgen (fredag), noe som selvsagt avhenger av om flytrafikken kan starte opp igjen i løpet av morgendagen, sier Gøran Thengs i arrangørforeningen ASF til nrk.no.

– Vi har vurdert andre transportmidler, men de har med seg såpass mye utstyr at det er litt vanskelig å sette dem på en rutebuss, sier Thengs.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Menuhin Competition

Flystansen er kritisk for Menuhin Competition, der Arve Tellefsen er norsk jurymedlem og Sonoko Miriam Shimano Welde , Miriam Helms Ålien og Christipher Tun Andersen er norske deltakere.

Foto: Menuhin Competition

Askesky over Menuhin Competition

Flystansen er kritisk for Menuhin Competition som begynner i morgen . Rundt 50 deltagere og jurymedlemmer fra hele verden skulle etter planen komme med fly i løpet av i dag og i morgen.

–Flysituasjonen får store konsekvenser for oss, men vi jobber nå med løsninger. Detaljene så langt er litt uklare, vi kartlegger nå hvilke flyplasser rundt i verden som er helt stengt, og det blir en stor kabal vi nå må legge, forteller prosjektleder Tone Winje.

Uavklart i Nidarosdomen

Nidarosdomen hadde planlagt en av sine største musikalske satsinger denne våren de nærmeste dagene. Lørdag og søndag er det planlagt oppsetning av Matteuspasjonen av Bach med Nidarosdomens oratoriekor og diverse solister.

– I dag skulle det komme tre solister. Det vi nå vet helt sikkert er at to av disse ikke kommer seg til Trondheim i dag på grunn av kanselleringene, sier Kim André Arnesen, musikkprodusent i Nidaros domkirke. Disse er det imidlertid blitt ordnet med nye flygninger for på fredag, om det går fly da. Men også en tredje solist sliter med å komme frem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

The Fabulous Thunderbirds

The Fabulous Thunderbirds sitter på en ferge mellom Danmark og Norge. Det er uvisst om de rekker frem til Nidaros Bluesfestival.

Foto: mwvisual.com

Usikker bluesfestival

I Trondheim er Nidaros bluesfestival allerede i gang, men det er usikkert om alle konsertene kan gå som planlagt.

– Vi har en hel haug med artister som sitter på flyplasser rundt om i Europa og venter, så akkurat nå er vi litt usikre, sier festivalsjef Jan Engen til NRK. – Akkurat nå er det masse folk som jobber knallhardt. Vi leter opp forskjellige busser og annen form for transport som vi forsøker å få folk inn med.

Moskva-åpning avlyst

Mari Boine

Mari Boine skulle ha reist til Moskva for å delta i åpningen av Riddu Riddus nye kontor.

Foto: Geir Birkeland

Riddu Riđđu og Senter for nordlige folk skulle hatt med seg Mari Boine og Åarielhsamien Teatre til Moskva for å åpne Riddu Riđđus eget kontor i den russiske hovedstaden.

Åpningskonserten er avlyst på grunn av flystansen, og en ny markering planlegges til høsten.

Få konsekvenser for teatre

Nationaltheatret regner ikke med å få problemer på grunn av flystansen de nærmeste dagene. Det ventes ikke noen gjester fra utlandet med det aller første.

Teateret har også en generell regel om at skuespillere ikke skal fly samme dag som de har forestilling, sier informasjonskonsulent Alexander Bergan til NRK.

– Det får ingen konsekvenser for oss i dag, sier teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater. De har ingen forestående premierer, og alle eventuelle tilreisende er allerede på plass.

Eneste unntaket er Anne Grete Preus som skal avholde konserter på teateret i dag og i morgen. Men ifølge teatersjefen er det minimal fare for at Preus ikke skal rekke konserten, ettersom hun kastet seg inn i en leid bil i Stockholm hvor hun befant seg tidlig torsdag morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Grete Preus

Anne Grete Preus kastet seg inn i en leiebil i Stockholm i morges

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Stengningen får heller ingen konsekvenser for spilleplanen i Bergen, forteller informasjonssjef Ole Klemsdal. Han tror heller ikke det vil få noen konsekvenser i antall publikummere.

På Hålogaland Teater betegner de situasjonen som udramatisk.

- Vi mangler en scenograf, men ellers er det ikke noe som skaper forsinkelse for produksjonen. Det er bra det ikke er nærmere en premiere, sier Inger Johanne Sæterbakk, markeds- og informasjonskonsulent ved teateret.

Ballettpremiere i full sving

Den Norske Opera og Ballett er foreløpig ikke rammet, sier informasjonssjef Sverre Gunnar Haga. – Flystansen får i hvert fall ingen konsekvenser i dag.

– Når det gjelder ballettpremieren på lørdag, «Sporvogn til begjær», er alle aktører i landet og jobber uansett døgnet rundt.

Operaen vurderer likevel om det må gjøres endringer i forbindelse med resitalen på søndag, der Valeria Stenkina skal synge sanger av Richard Strauss, Hugo Wolf og Peter Tsjaikovskij. Pianist Peter Laul er ennå ikke kommet til Norge, og må kanskje erstattes.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.