Hopp til innhold

Kommandør Treholt & Ninjatroppen

”Kommandør Treholt & Ninjatroppen” er ikke frekk nok. Fortellingen er for mye eventyr til å ha politisk snert. Og dramaturgien er så rørete at den svekker humoren.

Otto Meyer (Jon Øigarden), Kjettingen (Dean-Erik Andersen) og Kommandør Arne Treholt (Mads Ousdal)
Foto: Tordenfilm

3 stjerner

Det finnes humor i historien, nemlig. Det finnes pikante politiske betraktninger også. Men de gode tingene kommer dårlig til overflaten. Overflaten er dessuten grumset. Filmbildene er utydelige. Store deler av filmen virker som en kjøkkenbenk-produksjon for litt øvede. Noe av dialogen er ubegripelig og burde vært tekstet. Denne gangen er ikke det skuespillernes skyld.

Spesialeffekter og vanvittige innfall er illustrert med animasjonssekvenser som minner om slike ungdomsskoleelever lager på kurs. Den amatørismen fungerer. Den er godt tenkt og den er underholdende naivt utført.

Uforglemmelig Kong Olav

Forfatter Thomas Cappelen Malling som altså er aspirant som regissør for eget stoff, evner dessuten å instruere skuespillere. Alle i bildene fungerer godt. Trond-Viggo Torgersen er en uforglemmelig Kong Olav. Han kler av sin modell med verdighet og kjærlighet.

Kong Olav (Trond Viggo Torgersen)

Trond Viggo Torgersen spiller Kong Olav.

Foto: Trond Høines/Tordenfilm

Mads Ousdal er en særdeles fascinerenede Arne Treholt-figur, ikke kopi, ikke karikatur, men sin egen geriljaleder som vi innbiller oss har et slektskap til originalen.

Noe av det beste av skuespillet i norsk film i år, utfoldes altså i en tullete film.

Ninjatroppene mot CIA

Ninjasoldatene på Gressholmen som Treholt leder, er en usynlig innsatsstyrke som kong Olav opprettet for å motvirke effekten av dødelige terroranslag og hjernevaskende propaganda fra de CIA-finansierte Stay Behind-grupperingene. De aldrende samfunnstøttene var datidens terrorceller, ifølge forfatter og regissør Cappelen Mallings konspirasjon.

Svarte-Per (Martinus Grimstad Olsen) og Humla (Amund Maarud)

Martinus Grimstad Olsen som Svarte-Per og Amund Maarud som Humla.

Foto: Trond Høines/Tordenfilm

Det var de som veltet Alexander Kielland-plattformen.

Arne Treholt og Kong Olav kjempet det godes sak.

Hvis fortellingens uforskammede virkelighetsoppfatning hadde vært litt mindre viltert illustrert, ville filmen vært mye mer underholdende.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters