Hopp til innhold

Nå braker det løs igjen

Kokebøker, bestselgere, og faktabøker er ventet å forsvinne raskest under årets største bokslepp med billige bøker.

Mammutsalg i Tanum Bokhandel i Paleet

Karl Ove Knausgård, Olaug Nilssen, John Erik Riley, Ingvild H. Rishøi, Umberto Eco, Vigdis Hjorth, Anna Gavalda og Fjodor Dostojevskij, Anne B. Ragde, Salman Rushdie og Herta Müller. Dette er forfatterne bak noen av de om lag 800 boktitlene som slippes på årets Mammutsalg som starter på mandag og varer til 2. mars. Her fra et tidligere Mammutsalg, i Tanum Bokhandel i Paléet i Oslo.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Enten du leter etter kokebøker, krim, barnebøker eller bestselger-romaner, finner du trolig en bok eller flere i årets store boksalg – Mammut . Her er noen tips om hva du kan jakte på under landets største bokutsalg.

Jo Nesbø - Gjenferd

'Gjenferd' av Jo Nesbø er blant bøkene det er forventet at kommer til å selge mest.

Foto: Aschehoug forlag

Over 800 titler er tilgjengelig, og 93 prosent av titlene har ikke vært på Mammutsalg før.

– Man kan gjøre kupp innenfor alle boksjangere. De som vil sikre seg krim til påsken kan gjøre det, de som ønsker inspirasjon til matlagingen kan kjøpe kokebøker som er opptil 80 prosent billigere enn da de kom ut, og for dem som vil at barna skal lese mer er det mange bøker å velge mellom.

– Mange benytter også anledningen til hamstre bøker de kan gi i gaver senere, forteller Raymond Vik, som er informasjonssjef i Kagge Forlag og J. M. Stenersens Forlag og boksalgets pressekontakt.

– Hvilke bøker er mest populære?

– Romaner, krim, barnebøker, praktbøker og oppslagsverk er de fem mest populære sjangrene. Boka det er forhåndsbestilt mest av er «Hel ved» av Lars Mytting, etterfulgt av «Brobyggerne» av Jan Guillou og «Gjenferd» av Jo Nesbø.

Forlagene velger selv ut hvilke bøker de vil ha med i salget, og man finner både bøker som var bestselgere da de ble utgitt, og bøker som forlagene selv mener at leserne bør få øynene opp for.

Økt kraftig

Økningen i antall bestillinger av bøker fra bokhandlene har siden i fjor steget med 35 prosent.

– Det er rett og slett fordi årets titler er så attraktive. Mammutsalget er mer vitalt enn noensinne, mener Raymond Vik.

Hel ved

'Hel ved' av Lars Mytting, toppet salgslistene i fjor. Vil den også bli blant bestselgerne på Mammut? Meningene er delte blant bokhandlene.

Foto: Kagge forlag/Per Ove

Bestselgeren «Hel ved» er den boken det er aller mest forventninger til.

Markeds- og kategoridirektør i Norli Libris, Morten Aas, har gjort sitt for at de ikke skal gå tom for «Hel ved».

– Det som er spesielt med denne boken, er at helt nye målgrupper av lesere er blitt interessert i boken, så dette er jeg spent på å se effekten av, sier Morten Aas.

– Har dere ekstra store stabler av denne boken?

– Vi har rikelig, sier Aas.

– Bestselgere mest pop

Det er de bøkene som er bestselgere til vanlig, som også blir bestselgere på Mammut, mener Aas.

– Jeg har for eksempel stor tro på bøkene til Karl Ove Knausgård og Gaute Heivoll – altså titler som har solgt godt.

Kokeboken «Fredag hele uka» av Lise Finckenhagen er en av kokebøkene som han har store forventninger til. Dessuten Tove Janssons bøker om «Mummitrollet», for barna. Blant krimforfatterne tror han bøkene av Jørgen Brekke, Thomas Enger, Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø blir de mest populære blant folk.

Min kamp 6 omslag

'Min kamp 6' av Karl Ove Knausgård, er blant bestselgerne som blir å finne i Mammut-bokstablene.

Foto: Forlaget Oktober

Det er mange fine bøker på Mammutsalget, og man kan gjøre mange kupp, mener Tulla Bergane i Bislet Bok.

– Men det er vanskelig å si hvilke som blir de mest populære. Hos oss tror jeg det kan bli Fjodor Dostovjevskijs «Opptegnelser fra et kjellerdyp», «Alle dør alene» av Fallada, «Onkel Toms hytte» av Beecher Stowe, Wærness og Carmona-Alvarez` «Verden finnes ikke på kartet. Poesi fra hele verden», og Askildsens «Samlede noveller og romaner» sier Tulla Bergane, som trekker fram disse bøkene som sine kupp.

Pryder bokhyllene

Borghild Nelson, som er butikkleder i Tanum på Karl Johan og har jobbet i seks år med Mammutsalget. Bokhandelen er blant de største under salget, og fører så godt som alle titlene. Men det er bøker om mat, bøker for barn, og faktabøker, som hun har mest tro på at folk vil kjøpe.

– Det pleier å gå mye av bøker om kunst, interiør og fakta. Vi har ekstra mange kokebøker i år, og dessuten noen kuriøse bøker om mat – som «En dag på el Bulli», om Ferran Adrià bak scenen på verdens beste restaurant. Dessuten har vi spesielt veldig mange fine barnebøker, som «Svein og rotta» av Marit Nicolaysen, og «Super-kanin» av Stephanie Blake, sier Borghild Nelson.

Fredag hele uka, Lise Finckenhagen

'Fredag hele uka' av Lise Finckenhagen er en av fjorårets rekordmange kokebok-utgivelser.

Foto: Einar Espeland / NRK

Av andre aktuelle bøker om matlaging, som Nelson trekker frem, er «Krydderleksikon» av Kari Vetlesen og «Helsekokeboken» av Ulrika Davidsson.

De bøkene som kommer til å gå fortest unna, er alle faktabøker, mener Nelson.

– Det gjelder for eksempel «»Krydderleksikon” av Kari Vetlesen og «Helsekokeboken» av Ulrika Davidsson.

«Hel ved» tror hun derimot at vi har fått nok av.

– Jeg tror det er mange som har den allerede. Jeg har større tro på at bøker om fugler vil gå unna, og bøker om språk – slik som ordbøker for barn.

Tidligere var det de skjønnlitterære bøkene folk kjøpte mest av, men nå har dette snudd, mener hun.

– Det virker som det er faktabøker folk er mest interessert i. De skjønnlitterære bøkene virker det ikke som folk er like opptatt av lenger. Det kan nok komme av at de som er interessert i å få dem rimelig, heller kjøper pocket-utgaven når den kommer ut. Det kan virke som om folk nå er mer interessert i å skaffe seg bøker som kan stå i bokhyllen og ta seg fint ut i årevis, sier Nelson.

Magnus Moe i Røa Bokkhandel har også tro på at faktabøker kommer til å gå unna, og trekker fram «Edvard Munch Samlede Malerier. Bind 1-4» og «Norvegr» som sine kupp. Dessuten tror han tidligere bestselgere kommer til å gå unna.

– Det er litt vanskelig å svare på hva som blir populært før salget har startet, men vi kan jo trekke frem «Shantaram», «Før jeg brenner ned» og «Hel ved» som bøker vi har hatt mye etterspørsel og salg på tidligere, sier Magnus Moe.

For «Fifty shades»- fansen

Bokblogger Elin Brend Bjørhei, eller Bokelskerinnen , har sett gjennom årets katalog, og deler sine tips om bøker.

Venus i pels

'Venus i pels' av Leopold von Sacher-Masoch, er et godt alternativ for de som liker 'Fifty shades', mener bokblogger.

Foto: Kagge forlag

– I disse «Fifty Shades»-tidene kan det være verdt å merke seg at to klassikere innen samme tema er på tilbud. «Venus i Pels »og «Historien om O» er hete tips til «Fifty Shades »– fansen.

– Apropos klassikere, F. Scott Fitzgeralds’ «Den store Gatsby» er også på Mammut, og siden filmversjonen kommer senere denne våren kan det være en god ide å ta med seg denne boken fra Mammut-salget, sier Elin Brend Bjørhei.

Hvis du er opptatt av sunnhet og helse, og liker juice og smoothies, er «Boost din vitalitet» med Thorbjørg Hafsteinsdottir en bok du bør plukke opp, mener hun.

– Historieinteresserte bør merke seg at bokverket «Norvegr» selges til nærmest spottpris. Andre tips til denne gruppen er «Uten nåde» av Torgrim Sørnes. Mørkt men interessant om vårt rettsvesen den gangen henrettelser var en del av straffebildet.

Av krim og romaner anbefaler jeg «Rom» av Emma Donoghue, «Et spørsmål om beskyttelse» av Olav W. Rokseth og Hilde Hagerups ungdomsbok «Bak Dødsfjellet», sier Elin Brend Bjørhei.

Bokbloggeren Lise Grimnes, eller Knirk , trekker fram lydboken «Det synger i gresset» av Doris Lessing.

– Det er bare å hente den som det første du gjør når dørene åpnes mandag morgen. Det var den første Lessingboka jeg leste og den er god og grusom. Jeg ville også tatt med meg Knausgårds «En tid for alt», som er en fantastisk bok om englenes historie. Det er mange år siden jeg leste den, men den er stadig med meg, sier Lise Grimnes.

– Viktige kvinnehistorier

Vi er tiden

Sofi Oksanen og Herbjørg Wassmo er blant kvinnene i boken 'Vi er tiden. Møter med kvinner i skandinavisk litteratur'.

Foto: Humanist forlag

«Vi er i tiden. Møter med kvinner i skandinavisk litteratur» av Birgitte Huitfeldt Midtun er en av faktabøkene, som bloggeren Janicke Heldal Stray, eller Jeg leser har merket seg.

– Dette er en godtepose av en bok. Litteraturviter Huitfeldt Midttun har gjort en glimrende jobb og lar oss møte ti viktige, kvinnelige forfattere. I tillegg til intervjuene er hver forfatter presentert gjennom flere utdrag fra bøkene, samt lyrikken de har skrevet. Dette gir et fint bilde av de ti, og det er en fornøyelse å lese. Dette er en må ha bok for alle bokelskere, både kvinner og menn, sier Janicke Heldal Stray.

«Den gåtefulle Joronn Sitje» av Gry Iverslien Katz er et spennende kvinneportrett, synes hun.

– Sitje levde et krevende og fantastisk liv. Boken er et bidrag både som kvinnehistorie, men også som en del av reiselitteraturen om det koloniale Kenya. Sitje er en del av det livet Blixen lever og beskriver i «Out of Africa». Blixens beste venn var Sitjes svoger, Gustav Mohn. Boken om Sitje inngår i en større historie om kretsen rundt Blixen og for alle Blixen-elskere er boken et must.

Hun trekker også frem «Lea» av Parscal Mercier som en viktig bok.

– Dette er intet mindre enn vakker, betagende, gripende og skjellsettende lesning. Musikken og sentral-Europa ligger som et nydelig bakteppe i historien. I underteksten er fremmedgjøring og hva som er meningen med menneskets liv, samt dialogens betydning for kjærlighet og det å ta ansvar for hverandre, helt sentralt.

– Mye bra for unge

Lille Laban spøkelse

'Lille Laban spøkelse' er blant de av barnebøkene som gjør bloggeren Knirk nostalgisk.

Foto: Aschehoug forlag

Til den voksne ungdommen ville Lise Grimnes tatt med «Kiffe kiffe i morgen» av Faïza Guène. Boka handler om en jente i en forstad i Paris. Hun bor alene med moren som er analfabet. Dette er en sterk og morsom bok.

– Til yngre ungdom/eldre barn så er «Alvetegn»-trilogien til Sigbjørn Mostue verdt å ta med seg. Dette er fantasybøker med utgangspunkt i norsk folketro. Min 12-åring slukte bøkene, sier Grimnes.

Til de yngste er det noen skikkelig godbiter på lur, mener hun.

– Vera Micaelsens «Å klemme fingeren i døra» er en lettfattlig og morsom bok om følelser. Den bør leses av barn og voksne sammen. Et must er Barbro Lindgrens «Den store boka om den ville ungen». Gode bøker med herlige illustrasjoner.

– Jeg har ikke lest boka om «Laban-spøkelse »siden jeg var fem år, men lykkefølelsen jeg fikk i kroppen da jeg så flere Labantitler i årets Mammutkatalog, forteller at det bare er å sikre seg alle sammen, sier bokbloggeren Knirk.

Har du tips om bøker fra Mammut, bruk #Mammutbok på NRKbok på Twitter.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP