Hopp til innhold
Anmeldelse

Scientologikritikk og spenning fra Tom Kristensen

Når den durkdrevne krimforfatteren Tom Kristensen henvender seg til ungdom, er det med spenning, spioneffekter og scientologi-kritikk.

Tom Kristensen: World of Spycraft

Tom Kristensen fikk Rivertonprisen i 2007 for krimromanen 'Dødsriket'. Nå skriver han krim for ungdom.

Det er ikke bare-bare å nå lesere som er blitt for gamle til barnebøker og ikke helt har kastet seg over voksenbøkene ennå. Leser de bare fantasy? Eller dystopiske fortellinger om miljøkatastrofer og undergang? De siste årene har det her i landet vært en overvekt av problematiserende romaner for ungdom; populære temaer er sykdom, selvmord, mobbing, død. Lystelig er det ikke.

Den alvorlige ungdomslitteraturen

Kritikk av humbug og falskneri

Lystelig er det heller ikke når ringreven Tom Kristensen gir seg i kast med krim for ungdom. Men spennende blir det, og viktig, for under den handlingsmettede spionfortellingen ligger det en kritikk av religiøse forførere som tjener seg rike på usikker ungdom. Scientologi-kirken og den amerikanske skuespilleren Tom Cruise ligger snublende nær som siktemål når Kristensen skriver om Mientologene og den norske skuespilleren Thomas Kruse.

Eric og Live er venner. Han er seksten år og bor med faren i et digert hus på Oslo vest. Faren har tjent seg rik på å selge elektroniske duppeditter i spionøyemed. Live på fjorten bor i forstehjem lenger øst, hun kler seg som gother og har ikke mer penger enn hun trenger. Ikke opplagt at de to er venner, men de henger sammen etter en felles fest for et års tid siden.

Spionasje på høyt nivå

En dag oppdager Live mystiske lyder fra et øde hus i Maridalen. Er det et hemmelig kjærlighetsrede for kjendisen Thomas Kruse? Dette må de finne ut av, og med alt som er mulig å oppdrive av overvåkingskameraer og mikrofoner tilgjengelig, går de i gang. Ikke visste de at de er kommet over en liksom-religiøs sekt, kyniske voksne som hjernevasker usikre ungdommer og gjør dem avhengige av rådyre kurs for å bygge dem opp til å bli såkalt verdifulle mennesker.

Som leser rives jeg med av de mange teknologiske mulighetene. Dette er ingen tradisjonell mord- og oppklarings-krim, kniv- og pistolfaktoren er lav, for å si det sånn. «World of Spycraft. Mientologene» kan heller karakteriseres som en teknologisk thriller med filosofiske dimensjoner.

Kristensen fikk Rivertonprisen

Bare «helt lættis»

Jeg holdes i ånde boken gjennom, men har noen ankepunkter. Motivasjonen for spioneringen er i tynneste laget, begrunnelsen for Lives mottakelighet for alternativ tenkning likeså. Og hvorfor må man på død og liv legge seg til en ungdoms-sjargong fordi man skal skrive ungdomsromaner? Dialogen blir påtatt når noe er helt lættis eller Live foreslår at de skal chille hjemme hos Eric. Bruken av slike markørord fortar seg heldigvis utover i romanen.

Tom Kristensen skal ha ros for å skrive skikkelig for ungdom. En seriøs thriller som attpåtil setter samfunnsproblemer under lupen, er kjærkomment i raden av de eksististensielle identitetskrisene norske ungdomsromaner forøvrig er overbefolket av.

Når han nå først har funnet en slående tittel (vil tro den treffer målgruppen) og to typer som er passe nerdete på hvert sitt vis, skal vi nok ikke se bort fra det kan bli flere ungdomsthrillere fra Tom Kristensens hånd.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.