Hopp til innhold

– Jeg klarer ikke la være å reise

Gunnar Garfors besøkte alle verdens land på ti år og nå kommer boka. Men ikke før «198» er utgitt, så vil han sette ny verdensrekord reising.

Gunnar Garfors

I boken «198» har Gunnar Garfors samlet sine reiseopplevelser fra alle verdens 198 land. I løpet av de ti årene han har reist aktivt, har han dessuten tangert verdensrekorden i å besøke flest mulig kontinenter på et døgn.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Reisebokforfatteren og to venner med reisebasiller satte verdensrekord i å besøke flest mulig land i løpet av 24 timer. Nå er den tangert og neste prosjekt er å rekke enda flere land.

Hver gang Gunnar Garfors kommer hjem etter en utenlandstur, går det sjelden mer enn et par uker før han vil av sted igjen. Til daglig jobber han for NRKs mobilsatsing, og har hele tiden vært i full jobb. Hver ferie, langhelg eller jobbreise benytter han til å se minst et nytt land eller to.

Globertrotteren har nettopp reist Norge rundt på under et døgn, et stunt hvor det ble brukt en ferje, to bilar og sju fly. Et tilsynelatende heseblesende reiseliv.

Hvor var du da du kom på at du ville reise så mye?
– Det startet med en vill idé for snart ti år siden. Under en hjemtur til Naustdal i Sunnfjord satt jeg og broren min Øystein ved kjøkkenbenken og bladde i lokalavisen. Vi så en artikkel om vannkraftingeniører fra Kirgisistan som var på studietur i bygda. Det var en ganske kjedelig artikkel, men selve landet Kirgisistan vakte interessen hos meg og broren min. Vi hadde bestemt oss for å dra på høstferie, men visste ikke hvor vi skulle, bortsett fra at vi var helt sikre på å ikke dra til noe helt vanlig land.

Hvordan kom dere dere til dette landet, som mange ikke engang har hørt om?

– Da begynte vi å lese om Kirgisistan, og tenkte at dit skal vi. Flybillettene til hovedstaden Bisjkek var dessverre svært dyre. Det utrolige er at jeg like etter ble invitert av Asian Broadcasting Union til å holde et foredrag – i nabolandet Kazakhstan. Slik kom vi oss til Kirgisistan. Vi ble tatt veldig godt imot. Vi ble invitert hjem til folk, og det var en helt annerledes opplevelse. Vi bestemte oss for å reise til alle land i verden som slutter på «stan». Det finnes sju av dem. Det var egentlig en helt idiotisk plan, men jeg har aldri angret på det, selv om jeg har brukt alt jeg har tjent og alle ferier.

Gunnar Garfors i Tadsjikistan

Gunnar Garfors sammen med broren Øystein, hjemme på middag i Tadsjikistan.

Foto: Samlaget

Vi bestemte oss for å reise til alle land i verden som slutter på «stan».

Gunnar Garfors

Når du har sett alle verdens land, hva er det mer å oppleve?
– Jeg har sett Russland, har jeg for eksempel ikke vært i Sibir. Til og med i Sogn og Fjordane er det mange steder jeg ikke har vært., så det er jeg ikke redd for.

Hva blir ditt neste prosjekt?
– Jeg og to venner satte oss et mål i vår om å besøke flest mulig land i løpet av 24 timer. Det greide vi, og tangerte rekorden som var på 17 land, men nå deler vi verdensrekorden med fire andre. Vi må minst opp i 18 land, så vi gjør et nytt forsøk i september. Det blir den neste store reise-greien.

Gunnar Garfors på en av sine mange reiser, fra boken "198"

Her fra boken om sin reise til Dubai.

Foto: privat foto

Hva leser du selv for tiden?
– Jeg leser mursteinen «Shantaram» av Gregory David Roberts, som er spennende lesning fra en bereist skurk. Jeg kjenner meg igjen i ett og annet. Det er mye fra Mumbai-slummen der jeg selv har vanket. Jeg kjenner flere der og ble derfor tatt med rundt. Ellers er jeg over snittet interessert i kart, så det går mye i kartbøker og atlas,

Gunnar Garfors på Tuvalu

– Noe av det dummeste man kan gjøre er å reise på dagstur til Australia, men så ble jeg invitert til å snakke på to konferanser på samme dag. Reisingen har blitt som en hobby, kan du si. Jeg sliter ikke med jetlag og får slik sett attraksjoner uten mange turister tidlig på morgenen.

Foto: Samlaget

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)