Hopp til innhold

Wiese ny sjef på Litteraturhuset

Dagbladet-kommentator Andreas Wiese overtar sjefsjobben på Litteraturhuset.

Video Debatt om jødehat

SUKSESS: Litteraturhuset åpnet i 2007, og har blitt et sentralt samlingssted for offentlig debatt.

Foto: Nyhetsspiller

Andreas Wiese

SKIFTER JOBB: Dagbladets kommentator Andreas Wiese skifter beite.

Foto: Heiko Junge (utsnitt) / Scanpix

I mai ble det kjent at Aslak Sira Myhre trekker seg fra jobben som mangeårig sjef for Litteraturhuset for å gå til jobben som sjef for Nasjonalbiblioteket.

Nå er hans erstatter klar.

– En utrolig jobb

Wiese har vært ansatt som journalist i Dagbladet siden 1993, og er tilknyttet Dagbladets kulturavdeling og lederavdeling. Han har dekket og kommentert norsk teater og kulturliv i en årrekke, og har vært aktiv i debatten om media og offentlighet.

Wiese sier at det er utrolig hvordan Litteraturhuset på så kort tid har klart å få den statusen det har.

– Staben og Aslak har gjort en utrolig jobb med å gjøre Litteraturhuset til et sentralt sted for offentlig samtale, debatt og litteratur. Det er med en viss ydmykhet jeg tar fatt på denne jobben, sier han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Økonomisk omstilling

Styreleder Anne Carine Tanum trekker fram Wieses brede kompetanse fra kulturfeltet.

– Han kjenner huset godt og vi har stor tro på at han vil kunne utvikle huset videre som institusjon de neste årene. I tillegg har han både økonomifaglig bakgrunn og ledererfaring, sier hun.

Litteraturhuset, som åpnet i 2007, er drevet av Stiftelsen Litteraturhuset, som ble dannet av Institusjonen Fritt Ord.

Fra og med i år legger huset opp til å ha en årlig inntekt på 25 millioner kroner. Halvparten av dette skal komme fra egen drift, mens de jobber for å få inn resten fra staten, Oslo kommune, Fritt Ord og private sponsorer.

Andreas Wiese sier at huset nå er inne i en overgangsfase når det gjelder finansiering.

– Fritt Ord har gjort en kjempejobb med finansieringen av huset, og vi er fortsatt avhengige av hjelp fra dem. Men framover blir vi mer avhengige av å få inn støtte fra Oslo kommune, staten og andre bidragsytere. Huset har allerede blitt så viktig i samfunnet at jeg tror at alle ser at dette er noe vi må finansiere videre, sier Wiese.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober