Hopp til innhold

Hevder norsk skuespillerinne støttet nazismen

Forfatter Bjørn-Erik Hanssen hevder i sin nye bok at skuespillerinnen Kristen Heiberg støttet nazismen da hun bodde og jobbet i Tyskland årene før og under andre verdenskrig.

Kirsten Heiberg

Kirsten Heiberg spilte i flere nazistiske propagandafilmer, men hevdet selv at hun var antinazist.

Kristen Heiberg flyttet til Tyskland i 1937 og giftet seg med den tyske komponisten Franz Grothe. Han var medlem i nazipartiet NSDAP og hadde gode forbindelser, noe som fikk stor betydning for Heiberg.

Selv ville hun ikke melde seg inn i NSDAP. Hun fikk derfor to års forbud mot å opptre, men spilte likevel i 13 tyske filmer frem til 1945.

Etter krigen flyttet Kirsten Heiberg tilbake til Norge og på 50-tallet jobbet hun ved Trøndelag Teater. Hun ble hverken straffeforfulgt eller dømt under det norske landssvikoppgjøret.

Selv hevdet hun hele tiden at hun ikke hadde vært nazist, selv om hun var gift med en nazist og hadde spilt i nazistiske propagandafilmer.

Se video: Fra den nazistiske popagandafilmen «Die goldene Spinne»

Støttespiller

I sin nye bok «Glamour for Goebbels, historien om Kirsten Heiberg» mener derimot Forfatter Bjørn-Erik Hanssen at det er mye som peker på at Heiberg støttet nazismen.

– Det er tydelig at hun kjente til politikk og viste hva nazismen gikk ut på. Hun meldte seg blant annet inn i kunstnerklubben Kameradschaft der deutschen Künstler 1. april 1939.

Denne klubben ble stiftet av SS-mannen Bruno von Arent og Joseph Goebbels var æresmedlem. Klubben var et sted for kunstnere som ville opp og fram i Hiltlers og Goebbels sitt Tyskland. Både kunstnere, næringslivsfolk og partitopper møttes der til festlig lag.

Goebbels kone, Magda, meldte seg inn samme dag som Kirsten.

– Det er nesten så du kan se Kirsten stå der sammen med Magda og kanskje Goebbels selv. I forhold til den svenske skuespilleren Zarah Leander som også var medlem, men som senere hevdet at hun var upolitisk og derfor ikke skjønte hva som skjedde i nazi-Tyskland, så hevder Kirsten Heiberg senere at hun var antinazist. Det viser forskjellen på de to og at Kirsten skjønte hva nazismen gikk ut på.

Ikke motstander

Hanssen ønsker å tilbakevise den offisielle norske versjonen om at Kirsten Heiberg var motstander av nazismen.

– Er det mulig å være motstander av nazismen og jobbe i det tyske propagandamaskineriet og være gift med en nazist? Det er en teoretisk mulighet for det, men det var det ikke i Heibergs tilfelle.

Bjørn-Erik Hanssen

Bjørn-Erik Hanssen mener han kan vise at Kirsten Heiberg var en støttespiller for nazistene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor