Hopp til innhold

– Alt kan spøkes med

– Det kommer bare an på hvordan du gjør det, sier tegneserieskaper Mette Hellenes. Hun skapte storm da hun karikerte en jøde med krøller, hatt og krokete nese.

Kebbelife

Hellenes har brukt noen vanskelige perioder av livet, som da moren lå på sykehus, til å lage humorstriper. – Dette er så langt jeg foreløpig har orket å gå, forteller hun.

Foto: No Comprendo Press

Mette Hellenes har jobbet på spreng mot deadline for en ny sarkastisk stripe, skal komme på trykk i avisen Morgenbladet. Den tar for seg de tilsynelatende umulige budsjettforhandlingene.

– Den er levert nå. Jeg leverte den ved midnatt i går kveld, men har ikke sett den. Jeg vet ikke om det der er forståelig engang, sier hun litt bekymret.

Fra printeren løfter hun fram en detaljert tegning, som hun har klekket ut ideen til. Ingenting blir gjort på bestilling. Noen ganger føles det vanskelig å ha deadline når det handler om kreativitet, forteller Hellenes.

Mette Hellenes

Mette Hellenes vil lage flere historier fra den vanskelige tiden da moren døde. – Det har vært litt vanskelig å ta tak i, sier Hellenes.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– I går satt jeg og slet. Jeg holdt på fra i forgårs kveld, og leste aviser. Jeg hadde ikke helt flyten, og ingen idé til noe. Jeg holdt på i to døgn, både dag og kveld. Det kan skje, særlig hvis jeg har andre ting å tenke på.

Regjeringens budsjettsamtaler har vært mye på nyhetene i det siste, og det var dette som til slutt trigget tegneserieskaperen.

– Det jeg ser som tegner er vel bare at de sliter for å få gjennomslag for alt. Her sitter de og blir presset av Venstre og KrF, og jeg tenkt på hvor langt Frp kan gå i å svikte velgerne sine, sier Mette Hellenes om sin aller nyeste tegning.

Rømte fra byen

Da hun en tid tilbake brukte sin faste spalte i Morgenbladet til å karikere israelerne, skapte hun storm. På den ene siden ble hun kritisert for å være antisemittisk av Odd Einar Dørum og Jan Otto Johansen. På den andre siden ble hun sett på som en heltinne som tok jødene helt på kornet, av organisasjonen Vigrid på ytterste høyre fløy.

Hellenes ble overrasket over de sterke reaksjonene, og ville bare bort fra alt sammen, forteller hun.

Kan du lage striper av alt?

– Nei, ikke alt tror jeg. Når man jobber for avis, må man sensurere seg. Jeg må i alle fall det. Det er noen ting som kanskje ikke går. Jeg tror Morgenbladet hadde glemt å sjekke akkurat den tegningen. De hadde vel skjønt at den ikke skulle på trykk, hvis de hadde lest den.

Var du selv i tvil?

– Ja, jeg var litt i tvil, men tenkte at det ville gå likevel. Dette tåler vel folk, tenkte jeg.

Mette Hellenes

Billedkunstneren og serieskaperen Mette Hellenes finpusser på en av tegningene fra bunkene hun har liggende hjemme i sitt atelier i Oslo.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Det ble likevel mer bråk enn hun hadde sett for seg.

– Det var veldig ekkelt. Saken kom opp på forsiden av Dagbladet.no med et veldig ufordelaktig bilde av meg. Jeg fikk veldig mye mail, og telefonen stod ikke stille, for folk ville skjelle meg ut. Da dro jeg ut av byen noen dager for å komme meg litt unna.

– Det var Odd Einar Dørum og Jan Otto Johansen som sa at det var slik antisemittiske tegninger ble laget før og under krigen. Det kan nok stemme. Jeg lager alle jeg tegner ganske fæle og stygge, og jeg hadde ikke krigen i tankene.

Har du blitt mer forsiktig?

– Jeg kommer ikke til å gjøre akkurat den typen igjen. Det gikk på at israelerne hadde ortodokse krøller, og dermed var det rettet mot jøder. Dessuten hadde de fått krum nese. Jeg hadde jo tegnet araberne med krum nese også, så jeg tenkte ikke over at det skulle bli så vanskelig. Jeg var overrasket over at noen hengte seg opp i disse detaljene.

Kebbelife

Bruker man selvironi, kan man gå lenger i tegninger enn i tekst, tror Mette Hellenes.

Foto: No Comprendo Press

Både Siv Jensen, Erna Solberg, Utøya-minnesmerket og kvinner i burka har fått gjennomgå i stripene siden.

Kan man være frekkere i tegninger enn i skrift?

– Jeg vet ikke. Jeg har aldri bare skrevet, så jeg vet ikke hvordan jeg ville gjort det, men jeg tipper at man kan gå lenger når man bruker seg selv, altså når man drar seg selv ned i det som ikke er så bra. Bruker man selvironi, kan man ofte gå lenger, føler jeg.

Frustrasjon fra sitt eget liv

Kebbelife

Hovedpersonene Mette og Vanessa i tegneserieboken «Kebbelife. Mann søkes. Helst uten sjarm».

Foto: No Comprendo Press

I flere år har hun laget tegneseriestripen med de to venninnene Mette og Vanessa som hun satirisk lager historier om – mest fra norsk kunst- og kulturliv.

Hellenes går ikke av veien for å bruke seg selv og sine egne vanskelige perioder i livet som modell for sine seriestriper, som da moren for tre år siden lå dødssyk på sykehus, og trivielle ting som å føle at man blir loppet for penger for å parkere bilen for å gå på besøk, kom på toppen av alt.

– Jeg har laget noe som går på at jeg blir ruinert på parkeringsavgifter når jeg besøker henne på sykehuset. Der er det en, sier hun mens hun blar i boken.

Her har du vært ganske frustrert?

– Ja, jeg var det. Det kostet mange tusen kroner i parkering. Så langt gikk jeg med akkurat det temaet den gangen. Det har vært litt vanskelig å ta tak i.

Hellenes har flere idéer til ting som hun en dag vil tegne fra den vanskelige tiden.

– Da hun lå der full av cellegift og kom med mange morsomme, absurde kommentarer, som at hun godt kunne tenke seg en GPS. Jeg tror ikke det var galgenhumor fra hennes side. Jeg tror hun hadde et håp om å bli frisk. Sånne ting kan det hende at jeg bruker en gang, men det tar lang tid for meg å gå inn i materialet med henne. Det er så personlig. Men det ligger noe der, sier Hellenes.

– Død og krig er vanskelig

Tegninger kan skape furore, det viste de mye omtalte Muhammed-karrikaturene i danske Jyllandsposten. Det førte til at flere redaktører som trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed, ble truet på livet. Slikt er veldig skremmende, mener Hellenes.

Hva tenker du om Muhammed tegningene. Er det ok å tegne?

– Jeg ville nok ikke gjort det selv. Da blir du sittende med livvakter og slikt. Det er veldig synd. Jeg synes forresten heller ikke at de tegningene som jeg har sett har vært noe veldig morsomme eller bra. Jeg synes at det i en periode virket som de bare ville provosere, for provoseringens del.

Mette Hellenes

Det er skremmende å tenke på at man kan bli truet på livet av tegninger, mener serietegneren Mette Hellenes.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Egentlig synes jeg at det skulle være mulig å gjøre slike karikatur-tegninger, men det får store konsekvenser. Jeg vil ikke måtte ha livvakter og bli drapstruet.

Kan alt spøkes med?

Alt kan spøkes med, det kommer an på hvordan du gjør det.

– Jeg kan tulle med krig, jeg kunne laget noe på disse ISIL-folkene, men jeg hadde ikke klart å tulle med ofrene. Det hadde ikke vært morsomt.
ISIL-folkene kunne jeg tegnet, men jeg må i så fall tenke litt mer rundt det, sier Mette Hellenes.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP