Hopp til innhold

Dansk stjerneforfatter maler dyster eldrebølge

Den danske forfatteren Kaspar Kolling Nielsen spår borgerkrig i Danmark i nær framtid, og har blitt superstjerne med den dystopiske romanen «Den danske Borgerkrig 2018-2024».

Kasper Colling Nielsen

Kasper Colling Nielsen skriver om en rik, svært gammel mann som forteller hunden sin om da han var ung. Begge har levd i flere hundre år takket være stamcelle-behandling.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Kaspar Colling Nielsen har skrevet fjorårets villeste bok, i følge danske anmeldelser . Boken er til vurdering hos flere norske forlag.

I «Den danske Borgerkrig 2018-2024» befinner vi oss et godt stykke inn i fremtiden, og det handler om en mann som er 475 år gammel. Han deltar i et stamcelleprogram og holder seg evig ung.

475-åringen lever et ubekymret liv sammen med mange andre eldre mennesker og til tross for sin høye alder deltar han i sex-orgier med sine jevnaldrende.

Han har en hund som også har lært å snakke fordi den er blitt så gammel. Eieren ser tilbake på ungdomstiden som var under den danske borgerkrigen i 2018-2024, og forteller historier om dette til hunden.

En av de mest pudsige ting, som jeg vil nærne, er, at flere af os har valgt at bruge stamcelleprogrammet til vores kæledyr. Min hund, Geoff, er en border collie på 350 år. Jeg valgte netop denne race, fordi det er den klogeste af alle hunderacer.

Utdrag fra «Den danske borgerkrig 2018-24»

Spår dystert Europa

Romanen er en dystopi, der ikoniske steder som Rådhusplassen blir gjort til gjenstand for dramatiske hendelser.

Selv om forfatteren ikke ser klare tegn i tiden til at vi nærmer oss noe så urovekkende som en borgerkrig i vår del av verden, mener han å se starten på en voldsom sosial uro i Europa, spesielt for Sør-Europa med høy ungdomsledighet.

– Det er altfor mange unge mennesker der som er arbeidsledige, og det finnes noen kjempestore strukturelle problemer i Vesten, som ingen vet hvordan vi skal løse. Dette er jeg nervøs for at skal utløse mys sosial uro, sier Kaspar Colling Nielsen til Brenner & Bøkene .

– Politikerne forteller oss at vi er på vei ut av økonomisk krise og på inn i en normal tilstand igjen. Jeg tror det er annerledes, at vi i stedet er på vei inn i en økonomisk krise som kommer til å vare lenge og bli en ny normaltilstand.

Frykter global konkurranse

Grunntanken i romanen er at vår privilegerte situasjon i nord er i endring. To overordnede elementer fører til den økonomiske krisen i Danmark, mener forfatteren.

– Det ene er eldrebølgen som både Danmark, Norge og andre land i Europa og hele Vesten har. Gjennomsnittsalderen blir høyere og høyere. Vi blir eldre og eldre som samfunn. Det er et problem for nasjonale budsjetter.

Kaspar Colling Nielsen frykter også et historisk skifte.

– I 2000 år har vi i Vesten hatt maktmonopolet i verden. Vi har vært de mest avanserte, og de rikeste. For bare ti år siden betydde globaliseringen at vestlige virksomheter kunne tjene mye penger på å produsere varene billig i den tredje verden.

Det slår tilbake som en straff på oss nå, tror Kaspar Colling Nielsen.

  • Se intervjuet med Kaspar Colling Nielsen her:
    Rune Christiansen er kanskje landets beste, mest ukjente forfatter - og blir ofte omtalt som en skjult perle. I studio kommer også danske Caspar Kolling-Nielsen, som spår borgerkrig i Danmark i nær framtid. 
Programleder: Hans Olav Brenner (10:10)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober