Hopp til innhold

Lang frokost med Per Petterson

Bokprogramleder Hans Olav Brenner tilbrakte en helg sammen med den kjente og prisbelønte forfatteren Per Petterson på hytta hans i Danmark. Se eksklusivt her på nettet hva de to snakket om under frokosten!

Frokost med Petterson

Per Petterson ved frokostbordet med Hans Olav Brenner.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se hele samtalen rundt frokostbordet på hytta her:

Video: Per og Hans Olav ved frokostbordet (del 1)

Video: Per og Hans Olav ved frokostbordet (del 2)

Per Petterson og Hans Olav Brenner

Per og Hans Olav i uhøytidelig stemning på Pers terrasse på hytta i Danmark.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

- Jeg bestemte meg for å bli forfatter da jeg var 18 år. Da leste jeg Aksel Sandemose, Hemingway og Per Lagerkvist. Jeg skjønte at dette var utrolig bra, og samtidig utrolig enkelt. Jeg tenkte at hvis jeg ikke får til å gjøre det samme, så er livet mitt utrolig mislykket, sier Petterson.

- Måtte bare satse helt

Hver gang han som ung begynte på en ny skole eller i en jobb, sluttet han før han rakk å fullføre eller "gro fast". Men etterhvert våget han å satse på drømmen sin.

Video: Per Petterson på hytte-terrassen

- Jeg måtte bare kline til med å bli forfatter - for det var det jeg egentlig ønsket å være. Men så gikk det 17 år før det ble til noe. Jeg var veldig radikal, og leste Dag Solstad, så de forsøkene jeg gjorde på å skrive, var vel litt i den leia, sier Per.

- Men jeg var redd for å ikke bli en god forfatter, så det hindret meg i ungdommen. Det er flaut å tenke på nå, tilføyer Petterson.

Les også: Tok danskebåten med Per Petterson

Per Petterson

Per Petterson på vei til Danmark.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se video: Per og Hans Olav tar danskebåten

Se Per Petterson i Bokprogrammet 22.09 på NRK 1 og Nett-TV

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.