Hopp til innhold

Er Knausgård for drøy?

Hvor langt kan forfattere som Karl Ove Knausgård gå når det gjelder å utlevere personer i skjønnlitteraturen? En ting er å skrive selvbiografisk, men hva når venner og slekt blir hengt ut, uten å kunne ta til motmæle?

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård går langt når han skriver om seg selv og sin døde far.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Hør debatten fra Bok i P2 om igjen her: Bok i P2 24.09.2009

Hvor går grensen for dikterisk frihet?

Forfatter Karl Ove Knausgårds siste roman har vakt oppsikt.

Når familie og venner blir beskrevet i romaner, er det altså ikke de samme juridiske holdepunktene - kun etikken som gjelder. Men hvor grensen for hva forfattere kan skrive om og hvem de kan beskrive?

I Bok i P2 i dag, møter du Geir Gulliksen, som er forlagsredaktør i Oktober forlag, og forfatter. Dessuten deltar kulturredaktør i Bergens Tidende, Jan H. Landro.

De skal debattere hvordan det oppleves å få virkeligheten tolket i den frie diktningen. I sakprosa kreves det at teksten kan bli etterprøvet, og forfatteren holder seg til fakta. Men i skjønnlitteraturen gjelder ikke de samme reglene.

Henger ut faren

Bakgrunnen er Karl Over Knausgårds roman ”Min kamp”, der forfatteren skriver om sitt eget liv, om farens alkoholmisbruk, og navngir familiemedlemmer og venner.

Bokmelding: Sterke saker frå Karl Ove Knausgård

Dette har vakt sterke reaksjoner, og slektninger av forfatteren har sagt til Bergens Tidende at de føler seg uthengt i boken.

I romanen forteller Knausgård om sin oppvekst, og om sin fars død. Det spesielle med boken er at han kaller det for en roman, og samtidig bruker navngitte personer i historiefortellingen.

Knausgård skriver hardest om seg selv og sin avdøde far. Andre personer som det er mulig å identifiserbare, spiller mer perifere roller.

Etisk minefelt

Hør: Bokmelding av romanen "Min kamp 1"

Boken er et etisk minefelt, mener kritiker Marta Norheim.

- Jeg skjønner at det går an å føle at dette er vanskelig, og det er lett å forstå at slekten kan reagere, sier Norheim.

Norheim mener at Knausgård faktisk klarer å lage litteratur av det hele.

- Derfor blir det ikke uthenging. Men man kan ikke utelukke at noen kan føle at det blir ubehagelig, sier hun.

Hør: Knausgård leser selv fra boken

Hør: Knausgård om roman-prosjektet

- Jeg er egentlig sky

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård skriver utleverende og åpenhjertig om sitt eget liv - 2500 sider har det blitt så langt.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Knausgårds roman består av seks bind, de første tre er på i alt 2500 sider.

De tre siste kommer ut til våren.

For Knausgård var det egentlig litt vanskelig å være så privat som han er i disse bøkene.

- Da jeg begynte på dette, var det som et litterært selvmord, fordi jeg gjør alle de tingene som møter motstand i meg selv, sier han

- Jeg er egentlig veldig sky og vil ikke ta plass. Men disse bøkene handler bare om meg selv, sier Karl Ove Knausgård til NRK.

Hvor mye må vi tåle?

Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmos nye bok er like rundt hjørnet. Også denne er av svært privat karakter.

Foto: Per Onsheim / NRK

Like rundt hjørnet er Herbjørg Wassmos nye bok, der hun forteller om farens seksuelle overgrep.

Både lesere og kritikere har siden romandebuten for 30 år siden spekulert i hvor selvbiografiske bøkene hennes faktisk er.

Wassmo tar oppgjør i boka "Hundre år"

Tidligere har bøker som "Ingen reell fare" av Rønnaug Kleiva vakt sterke reaksjoner fra personer som føler at de blir avslørt i historien.

Kleiva måtte til slutt i retten fordi en kvinne mente at hennes kjærlighetsliv var brettet ut.

Roman for retten

En av forfatteren Hanne Ørstaviks tidligere venninner har også følt seg uthengt i boken "Uke 43".

- Kan ha gått for langt

Litteraturprofessor Per Buvik mener at Knausgård denne gangen kan ha gått for langt.

Dessuten er han forbauset over at familiemedlemmer har fått se manuset til boken på forhånd. Buvik mener at dersom en forfatter skal ta hensyn til om noen kjenner seg igjen, er det mange romaner som tross alt aldri ville sett dagens lys.

Kritisk til nærgående familieskildring

Hva mener DU? Si din kommentar her!

Følg NRK bok på Twitter Tema: #Knausgård

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.