Hopp til innhold

- Inkludér de funksjonshemmede!

Den anerkjente filosofen Julia Kristeva mener holdningene til funksjonshemmede bør endres. Da hun besøkte Norge nylig, møtte hun stappfulle hus.

Julia Kristeva
Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

- Funksjonshemning betegner ulike måter å være menneske på. Det er ikke er en feil eller et problem, men noe som angår oss alle, sier Julia Kristeva.

For første gang etter at hun fikk Holberg-prisen i 2004 besøkte en av vår tids store tenkere Norge. Flest kvinner, men også menn, i flere generasjoner benyttet muligheten til å møte den bulgarsk-franske filosofen på nært hold.

Julia Kristeva 3

Mange fikk et møte med den den anerkjente filosofen Julia Kristeva (t.v.)

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

Også lørdag møtte hun stappfull sal. Da avrundet hun sitt besøk med å snakke om litteratur og feminisme i Litteraturhuset, men tidligere under det tre dager lange seminaret, tok hun til orde for funksjonshemmedes rettigheter.

Vil endre holdninger til annerledeshet

Kristeva er først og fremst kjent som språkfilosof og for tenkningen hun har presentert om blant annet psykoanalyse, litteratur og feminisme, men hun er også politisk engasjert. Eivind Engebretsen, førsteamanuensis i Vitenskapsteori ved Høgskolen i Oslo, er en av dem som har hentet Kristeva til Oslo denne gangen. Han vil løfte frem samfunnsengasjementet hennes:

Kristeva ønsker å påvirke holdningene funksjonshemmede møter og holdningene samfunnet har til annerledeshet.


- Kristeva taler for at samfunnet bør gi rom for forskjellighet blant mennesker. Hun mener vi i stedet for holdningen om å integrere, kan tenke annerledes. Det er ikke snakk om for eksempel å reparere. Kristeva snakker i stedet å lære av andre mennesker hvordan livet kan leves på forskjellige måter på, sier Eivind Engebretsen.


Brev til presidenten

Utenfor Litteraturhuset

Kristeva trakk mange til Litteraturhuset i Oslo, september 2009. Fra scenen snakket hun om litteratur og feminisme med Vigdis Hjort og Hanne Ørstadvik. Samfunnets holdninger til funksjonshemmede var et annet av temaene under Norgesbesøket.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen

I fjor kom den nyeste boken hennes, ”Brev til presidenten” ut på norsk. Også politisk vil hun gjøre en forskjell. Hun går fram på en uvanlig måte.

Som leder for et utvalg som skulle utrede de funksjonshemmedes situasjon i Frankrike, valgte hun å svare på et med et personlig brev i stedet for en kjølig rapport.

Leder i Fellesforbundet for funksjonshemmede sier Kristevas poeng er viktig, og kjenner seg igjen i hennes beskrivelser.

- Språk er viktig for å endre holdninger. Vi arbeider nettopp for at funksjonshemmede skal inkluderes i samfunnet. Et begrep som integrering innebærer at noe fremmed skal få plass i det som finnes fra før. Derfor passer Kristevas tanker om å ta vare på annerledeshet godt inn i sammenheng med det vi arbeider for, sier leder i Funksjonshemmedes Fellesforbund.


* HØR Verdibørsen:

Podcast om Julia Kristeva og hennes engasjement for funksjonshemmede

* LES flere saker om:

Litteratur

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.