Hopp til innhold

Ti bøker til OL

Er du lei av OL, og vil heller bruke tiden på en god bok? Her får du tips om ti bøker - som ikke nødvendigvis topper salgslistene - men som har fått gode anmeldelser.

Bokomslag: "Påskeparaden", "Little Bee" og "Hunden"

Både'Påskeparaden', 'Little Bee' og 'Hunden' har fått gode kritikker.

Foto: Forlaget Oktober/Aschehoug forlag/Heinesen forlag

The other hand

"Little Bee" av Chris Cleave

Little Bee' av Chris Cleave.

Denne boken - med den norske tittelen "Little Bee" - vil garantert få mange engasjerte lesere. Den gjør et opprivende inntrykk, mener anmelder Anne Cathrine Straume.

Utrenskning

Utrenskning

Sofi Oksanens bok 'Utrenskning'

Foto: Oktober forlag/Exil Design

Som i den sensasjonelt gode debutromanen " Stalins kyr " er Sofi Oksanen her i roman nummer tre på plass med historier om kvinner fra ulike generasjoner i det gamle Sovjet med omegn. Oksanens bok "Utrenskning" er en uvanlig sterk roman om to kvinner som har altfor mye historie, mener anmelder Marta Norheim.

Leopardens dans

Leopardens dans

Boken 'Leopardens dans'

Foto: Aschehoug

Dette er en innsiktsfull bok om et av de dramatiske kapitlene i det krigsherjede landet, som burde interessere mange. Boken er viktig fordi den er et "tidsvitne" om en periode de fleste i Kongo trolig vil glemme - men som de ikke kan glemme, mener anmelder Tarjei Skirbekk.

Mørk kyst

Mørk kyst

Boken 'Mørk kyst'

Foto: Forlaget Press

Den prisbelønnede krimromanen "Mørk kyst" av Peter Temple, er rask og hardkokt prosa, med strålende dialoger. Det er ingen manko på store, dystre og for den del viktige tema i Peter Temple´s nye bok på norsk, mener anmelder Leif Ekle.

Berømmelse

Daniel Kehlmann Berømmelse

Daniel Kehlmanns ' Berømmelse'.

- Glem John Grisham. Glem Dan Brown, og glem for all del Paulo Coelho. Den moderne reisende har Daniel Kehlmann i håndbagasjen, sier kritiker Knut Hoem. I boken "Berømmelse" snur Daniel Kehlman opp ned på vår tids store debatter om fiksjon og virkelighet.

Bli hvis du kan - reis hvis du må

Bli hvis du kan. Reis hvis du må.

Romanen 'Bli hvis du kan. Reis hvis du må'

Foto: Aschehoug forlag

"Bli hvis du kan. Reis hvis du må." av Helga Flatland er en riktig god bok, av den typen man kaller en "lovende debut, mener Marta Norheim. Det som sitter igjen, er først og inntrykket av oppvekst i bygde-Norge.

Påskeparaden

Richard Yates "Påskeparaden"

Richard Yates bok 'Påskeparaden'.

Foto: Oktober forlag/Exil Design

- Richard Yates' dager som godt bevart hemmelighet bør være talte, mener kritiker Leif Ekle om boken "Påskeparaden" (originaltittel "Easter Parade), som kom ut første gang i 1976. Richard Yates´ forfatterskap er svært lite typisk amerikansk, mener han.

Poesi og lærepenger

Poesi og lærepenger

'Poesi og lærepenger'

Foto: Kolon forlag

Hvorfor har Jan Erik Vold vært en av de få som får til å lese dikt høyt foran et publikum? Vel, han er vel god til å lese da, har jeg vel tenkt. Etter å ha lest den nye samlingen med artikler og essays fra poeten Øyvind Berg, skjønner jeg at jeg ikke har skjønt poenget, sie Knut Hoem.

Hunden

Hunden

Boken 'Hunden'.

Foto: Heinesen forlag

Etter David Wroblewskis roman ”Historien om Edgar Sawtelle”, som kom i vår, er dette den fineste hundeboken på norsk i år. Banna bein, som bikkja vår ville sagt, sier Leif Ekle.

Gjennom eld og vatn

Gjennom eld og vatn

Aino Kallas` bok 'Gjennom eld og vatn'

Foto: Bokvennen Forlag AS

Kanskje neste bølge av menneskelignende skapninger blir varulven? Boken består av historier som er inspirert både av de greske tragediene og av estisk folklore og historie. Kjærligheten er her en kraft som sprenger alle regler fra jordiske så vel som himmeleske autoriteter. Konsekvensen av dette er døden i standssamfunnet på 1500 -1600-talet der handlinga er lagt.

- Skildringene av de herlie streiftogene varulvbondekona opplever med flokken på jakt etter rov, er stor lesing, mener Marta Norheim.

Flere bokanmeldelser

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP