Hopp til innhold

Personlig Saabye Christensen

Leserne får slippe inn i Lars Saabye Christensens privatliv i forfatterens nyeste bok, som blir utgitt i Norge neste år.

Video Møte med Lars Saabye Christensen (3:12 @ Bokprogrammet)

Forfatteren er aktuell med de to bøkene «Bernhard Hvals forsnakkelser» og erindringsboken «Mit danske album». I den siste slipper han oss inn i det helt private. Boken er en hyllest til hans far, og er allerede utgitt i Danmark. Den kommer på norsk først i 2011.

Saabye Christensens far var dansk, og selv om Lars er oppvokst i Norge, har han dansk pass. Gjennom hele oppveksten var han på besøk i Danmark. Dette er gjennomgangstema for boken.

- Når jeg kaller den «Mitt danske album» er det et forsøk på å huske. Jeg skriver et sted at jeg prøver å overta min fars minner, så de ikke går i glemmeboken - bokstavelig talt. For meg er det å forvalte en fars minner på en riktig måte et stort ansvar, sier Lars Saabye Christensen til Bokprogrammet.

Sorg over far

Forfatteren mistet sin far 1. nyttårsdag 2010. Farens private bilder er utgangspunktet for den personlige boken.

- Far tok mange bilder fra sin studietid i København, og disse bildene har jeg alltid hatt et forhold til. Boken er mer direkte og personlig, og det var fint å få fars tillatelse til å trykke bildene. Far sa at «det blir sikkert en fin bok, men det er synd at jeg aldri får se den.»

Et vendepunkt

Saabye Christensen er glad i romanfigurer med snåle lidelser. Hovedpersonen i «Bernhard Hvals forsnakkelser» lider av Tourettes syndrom.

- Jeg har sansen for romanfigurer som beveger seg helt på grensen, og gjerne litt over, sier Saabye Christensen.

Romanfiguren Bernhard Hval er fanget i sin kropp og sitt mønster. Han har tvangstanker og går rundt som en vandrende skandale. En slik karakter interesserer forfatteren veldig.

- Jeg tror alle forfattere er opptatt av det pinlige. Jeg innbiller meg at han tar på seg alle menneskers pinligheter, så de skal gå fri.

- Jeg tror han er et vendepunkt i mitt forfatterskap, sier forfatteren Saabye Christensen.

Flere litteratursaker

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober