Hopp til innhold

Bokbloggerne - de nye synserne

Bak navn som «Bokelskerinnen», «Knirk» og «Dipsolitteraten» skjuler det seg mennesker med en felles lidenskap – de elsker å lese, og de blogger om det.

Bokbloggere

Blogger som handler om bøker og litteratur skyter opp som paddehatter på nettet.

Foto: (Montasje) / NRK

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bokbloggerne utfordrer den litterære samtalen og det etablerte kritikk-hierarkiet med sin egen smak og sin egen dagsorden. Hør hva de «tradisjonelle» anmelderne mener om dette i Bok i P2 .

Litteraturkritiker Knut Hoem møter blant andre Norges beste blogger – « Virrvarr », og bokbloggeren « Bokdama ».

Stort nettsamfunn

Fenomenet tiltrekker seg stadig flere som har noe på hjertet. I løpet av få år har bokbloggere vokst seg til et stort samfunn på nettet. For disse bloggerne elsker opplevelsen som bøker gir.

– Når du har hatt en stor opplevelse, har du lyst til å dele det med noen, sier Lise Grimnes, som blogger om bøker under navnet Knirk .

Hun publiserer innlegg flere ganger hver uke.

– Når jeg vet at jeg har mange lesere, må jeg jo blogge litt, sier hun til Bok i P2.

Kommet for å bli

– Jeg har selv fått åpnet helt nye verdener, og lest bøker som jeg ikke ellers ville tenkt på, sier hun om det å lese andres blogger.

Knirk har stor tro på bloggingens fremtid.

– Jeg ønsker meg mer diskusjon, og at denne arenaen brukes, sier hun.

Vil hjelpe debutantene

Utenfor Norge har litteratur-blogging vokst seg stort, og på bokmessene i både Europa og USA har bokbloggere nå fått egne stands og samlinger.

– I utlandet blir bokbloggere betraktet enda mer profesjonelt enn her. Der er det vanlig at de har kontakt med flere forlag som sender anmeldereksemplarer, slik de gjør til journalister, sier Elin B. Johansen – som blogger på Bokelskerinnen .

I høst var hun på topp blant bokbloggerne her i landet, ifølge Bloggbarometeret Bloggurat . Johansen har også en stor leserskare som følger den engelske versjonen av bokbloggen hennes – The Norwegian Book Girl .

– Jeg er mest opptatt av å spre kunnskap om litteratur, om debutanter og få folk til å lese mer. Det er viktig for meg. Hvis jeg kan hjelpe en debutant til å få flere lesere, er det kjempebra, sier hun.

Om egne interesser

Janicke Heldal Stray – alias Janke – har selv fulgt Knirk siden hun begynte å blogge. Nå blogger hun om alt fra lyrikk til reiselitteratur. Hun synes det er fint å få tilbakemeldinger og kommentarer på ting hun har skrevet.

– På denne måten varer bok-opplevelsen enda lenger sier Heldal Stray.

Nisjebloggere har en undervurdert stemme, mener hun.

– Det er ofte jeg er uenig med det som står i avisene. Da har jeg ikke noen annen mulighet for å ta til motmæle enn ved å blogge om det, sier hun.

Delta i debatten

Hva mener DU om bokblogging? Diskuter #bokblogg på nrkbok på Twitter .

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober