Hopp til innhold

Bløffer om lykke på sosiale medier

– Alle vet jo at det sitter mange ensomme folk bak tastaturene rundt i de tusen hjem og rapporterer om hvor fantastisk de har det, sier forfatter Marit Eikemo.

Video Marit Eikemo om ensomhet og sosiale medier

Marit Eikemo forteller om hovedperson Elisabeth Brenner i sin nye roman, «Samtale ventar».

Sosiale medium var min syltynne tråd til det livet eg ein gong levde. Det var min viktigaste kanal for å orientere omgivnadene om at alt var ved det gamle, gjennom daglige, små, kvite statusløgner: Elisabeth Brenner har fått ny jobb! (5 liker!) Elisabeth Brenner reiser til New York! (10 liker!) Elisabeth Brenner er i eit forhold! (20 liker!) Kvar dag la eg ut nye spor som ikkje hadde rot i røynda, men som alle på ulikt vis sa det same: Eg er her, eg òg!

Marit Eikemo i «Samtale ventar»

Hovedpersonen i Marit Eikemos nye roman Samtale ventar, Elisabeth Brenner, har det ikke bra. Hun har gått på det vi gjerne kaller «en smell».

Forside"Samtale ventar"

«Samtale ventar» av Marit Eikemo.

Brenner er tidligere journalist, en relativt fremgangsrik sådan, men har nå falt utenfor arbeidslivet og er på attføring. Gjennom NAV får hun en ny sjanse. Hun får som jobb å reise til den tidligere industribygda Einvik for å samle inn dialektprøver.

– Faller du utenfor i mediabransjen, i den litt «kjappe» bransjen, så faller du virkelig ut av alt, sier Marit Eikemo til NRK.

Eikemo er selv tidligere journalist, men er nå leder for Litteratursymposiet i Odda.

For romanpersonen Elisabeth Brenner blir redningen i en traurig hverdag å lyve på seg et vellykket liv på sosiale medier.

– Det er det hun har igjen, å følge med på hva andre gjør på Facebook og Twitter. Brenner prøver å gi inntrykk av at alt er som normalt med henne, men hun er jo ikke fungerende, forteller forfatteren.

Video Marit Eikemo leser fra sin roman Samtale ventar

Marit Eikemo leser fra sin roman «Samtale ventar».

LES OGSÅ: Anmeldelse av Marit Eikemos "Mellom oss sagt"

Suksess-kappløp

Sosiale medier fungerer i mange tilfeller som et utstillingsvindu for hvor vellykket man er sosialt og karrieremessig: hvor morsom festen i helgen var, hvor avanserte retter man har laget til middag (fra bunnen av), eller hvor langt man har løpt eller syklet.

Sosiale medier har også en bakside, ifølge Eikemo.

– Mange opplever ensomhet i møte med sosiale medier. For Elisabeth Brenner blir det ekstra understreket fordi hun ikke har noe annet, hun har ikke kolleger som hun treffer på jobb, hun har falt utenfor og det har skjedd fort, det har skjedd i løpet av et par år, sier forfatteren.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Marit Eikemos "Mellom oss sagt"

Lite intimitet

Det går ikke så bra med dialektprøveinnsamlingen, heller, derav tittelen «Samtale ventar».

– Tittelen henger sammen med de to forrige romanene mine, «Mellom oss sagt» og «Arbeid pågår». Samtale venter betyr nettopp det: Det er samtaler som aldri blir noe av. Samtaler er et bilde på kommunikasjon mellom mennesker, der intimitet oppstår, og her blir det ikke så mye av det.

Det komiske og det tragiske glir over i hverandre i romanen.

– Det oppstår stadig komikk i disse forsøkene på samtale, men hele tiden med et underliggende alvor. Boken ble mørkere enn jeg egentlig hadde tenkt. Elisabeth Brenner finner ikke så lett ut av det i Einvik, sier Eikemo.

LES OGSÅ: 1000 timer lydbøker på norsk - gratis og lovlig

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)