Hopp til innhold

– Ripper opp i ting vi aldri hadde snakket om før

– Vi har vært redde for å prate for mye om følelser, men nå røsker vi opp i fortiden, sier Kjetil André Aamodt. Snart kommer biografien om han og kollega Lasse Kjus.

Video Bokprogrammet: Biografier

Journalist og biograf Svein Tore Bergestuen forteller Lasse Kjus' og Kjetil André Aamodts historie i en ny biografi. Alle tre gjester Bokprogrammet. Se hele sendingen her.

Hele intervjuet kan du se i Bokprogrammet , som denne uken er viet biografisjangeren. I intervjuet snakker han og Lasse Kjus blant annet om idrettskarrierens tøffe øyeblikk.

– Jeg søkte aksept gjennom å vinne. Når jeg ikke var best, var det veldig nedtur, sier Aamodt.

– Når Lasse vant og jeg var langt nede, for eksempel, hvordan opplevde jeg det? Det kan være vanskelig å innrømme ting overfor seg selv og åpne seg opp, men det er interessant å snakke om det nå i ettertid, fortsetter han.

– Kan være smertefullt

Biografien «Aamodt og Kjus: 35 år som konkurrenter og brødre», skrives av journalist Svein Tore Bergestuen.

– Svein Tore ripper opp i en del ting som vi egentlig aldri har pratet om. Vi har vært litt redde av og til for å prate for mye om følelser, men nå røsker vi opp i en del av fortiden. Det er interessant, men det kan også være smertefullt, forteller Aamodt.

Aamodt mener at livet i verdens alpinbakker har handlet mer om opplevelser enn noe annet.

– Vi snakket ikke så mye om følelser, vi bare gjorde ting hele tiden, sier han.

– Jeg er en typisk mann. Når det kommer til samtaler om dype følelser, kommer jeg til kort, innrømmer Kjus.

Kjus og Aamodt

– Vi må grave i oss selv og ta frem de gode og de dårlige sidene. Det blir veldig personlig, sier Kjus til Bokprogrammet.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Gråt ikke på hverandres skuldre

Hvor gode venner har Kjus og Aamodt egentlig vært?

– Av og til låser man seg inn på toalettet fordi man er sint på den andre og skuffet over seg selv. Disse tankene vil vi gjerne få fram i boka. Dette ble nesten som et ekteskap, fleiper Aamodt.

Kjus og Aamodt, 1990

Kjus og Aamodt under junior-VM i Sveits i 1990.

Foto: Bokprogrammet

– Man kjemper mot seg selv og er redd for å mislykkes. Pluss at vi kunne dø av dette. Når man kommer på det nivået, er det viktig å ha noen å dele erfaringene med, fortsetter han mer alvorlig.

– Man knytter spesielle bånd til hverandre når man står på toppen av utforløypa og er litt redd, sier Kjus.

Likevel påpeker han at det ikke ble mye gråting på hverandres skuldre.

– Noen dager var mer ubehagelige enn andre, og da kunne det være greit å snakke litt. Andre ganger har man behov for å legge alt på andre. Da finner man en stakkars liten kanadier som man psyker ut og flytter frykten over på, ler han.

– Ingen nesegrus biografi

I arbeidet med biografien har Bergestuen fått lov til å trå innenfor alpinheltenes privatsfære og intervjue blant annet deres venner og familie.

Sven Tore Bergestuen

Journalist Svein Tore Bergestuen.

Foto: Bokprogrammet

Han forsikrer imidlertid om at dette ikke blir noen nesegrus biografi:

– Kampen vil stå når manuset skal godkjennes. Da må jeg klare å overbevise Lasse og Kjetil om at dette er viktig for historien, selv om det dreier seg om vanskelige eller private ting, sier biografen, og understreker:

– Jeg kan ikke skrive en bok som de ikke vil ha, fordi dette er en autorisert biografi. Vi må spille på lag, men min tanke er å utfordre dem så mye som mulig.

Biografien kommer i september.

Hva husker du best fra Lasse Kjus' og Kjetil André Aamodts lange karriere? Legg gjerne igjen en kommentar!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober