Hopp til innhold

Lesebrett gir novellen nytt liv

Mer lesing på brett og mobil kan bety vind i seilene for noveller og andre korte tekster. – Jeg tror at teknologien kan drive fram interessen for denne typen litteratur, sier forfatter og journalist Vidar Kvalshaug.

E-bok

2012 er utropt til «the year of the (digital) short story».

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

«The publishing world has decided that 2012 is the Year of the Short Story», stod det i en artikkel i nettstedet The Huffington Post tidligere i år.

Også i Norge seiler novellesjangeren og andre typer korttekster fram – med en ekstra dytt fra nye plattformer som lesebrett og smarttelefoner. Kortformen er tema under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer denne uken.

– Har kommet i skyggen av romanen

Marit Grøtta

Marit Grøtta har skrevet boken «Litterære bagateller. Introduksjon til litteraturens korttekster».

Foto: Pressebilde

– Alt ligger til rette for en oppblomstring av korttekster. Det kan godt hende at de vil bli lest i større grad enn før fordi de egner seg godt for lesing på mobil og lesebrett, sier postdoktor i litteraturvitenskap Marit Grøtta, som i kveld møter forfatterne Vidar Kvalshaug og Frode Grytten til samtale om nettopp korttekster.

I 2009 ga hun ut boken Litterære bagateller, en introduksjon til korttekster som prosadikt, kortprosa, fabler, fragmenter og aforismer.

Grøtta har tidligere forklart i et intervju i Morgenbladet at korttekster «har til felles at de ikke bare er korte, men også komprimerte, og at de sikter mot å skape en effekt eller en form for innsikt hos leseren».

– Begrepet korttekst er ikke veldig etablert, det er mer en samlebetegnelse på et stort tekstfelt. Det kan diskuteres om noveller og essays også er korttekster, eller om de er for lange. Poenget er likevel at mange av disse tekstene har kommet i skyggen av romanen, sier hun.

Ny digital gullalder?

I fjor fikk islandske Gyrðir Elíasson Nordisk råds litteraturpris for novellesamlingen «Milli trjánna», eller «Bland träden» på svensk. Yngre forfattere som Ingvild Rishøi blir også rost opp i skyene for sine novellesamlinger.

Ettersom flere velger bøker på mobil og brett fremfor papir, ser det ut som korttekster kan være på vei inn i en ny digital gullalder.

På mikrobloggen Twitter har mange forfattere begynt å skrive såkalte Twitter-noveller på maks 140 tegn, deriblant Frode Grytten, og lyriker Helge Torvund blir ofte omtalt som «Twitter-poet».

Frode Gryttens "Twitter-noveller"

Forfatter Frode Grytten er populær på Twitter med sine mikronoveller.

Foto: Skjermbilde/Twitter

Forlaget Gyldendal var et av de første i Norge som utnyttet novellesjangerens potensial på digitale plattformer, og lanserte nylig appen Kortlest, hvor man kan abonnere på noveller, essays og «andre korte, litterære perler».

E-bokgiganten Amazon satser også på korte tekster med serien Kindle Singles.

– Mye bra innenfor norsk novellekunst

Da forfatter og journalist Vidar Kvalshaug skulle lansere sin novellesamling Trampolineland tidligere i år, valgte han å gjøre den tilgjengelig på iPhone og iPad ti dager før papirboken kom.

– Jeg tror at det er teknologien som kan drive fram interessen for korttekster og noveller, sier Kvalshaug til NRK.no.

Forfatter Vidar Kvalshaug

Vidar Kvalshaug er aktuell med novellesamlingen «Trampolineland».

Foto: Anders Malm / NRK

– Hvis man er på bussen eller t-banen, er terskelen for å plukke opp brettet og lese en korttekst mye lavere enn å dra med seg en 700 siders bok. Det finnes dessuten mye bra innenfor norsk novellekunst som lett kan tilpasses de nye formatene, legger han til.

Han forteller at han har fått tilbakemeldinger fra fornøyde lesere som ikke hadde mye interesse for noveller før de fikk muligheten til å lese dem på en skjerm.

– Mange tenker på novellen som en vanskelig sjanger, men det er bare tøys. Det er kanskje noe som henger igjen fra skoletiden, sier forfatteren.

Håper flere vil satse på noveller

– Fordelen med korte tekster er at de kan leses i ett strekk. Man får en mer intens og helhetlig leseopplevelse enn med en roman, sier Marit Grøtta.

Hun mener novellen kjemper en hard kamp om lesernes oppmerksomhet med mer populære sjangre som romanen og biografien. Men dette kan være i ferd med å forandre seg.

– Romanen er en fantastisk form som mange har som favoritt, og da holder man seg gjerne til det. Med ny teknologi får man mer praktiske løsninger for å gjøre novellen tilgjengelig, og det kan være med på å bygge opp nye lesevaner, sier hun.

Kvalshaug håper at novellens vinnerlykke blir langvarig.

– Jeg håper forlagene finner ut at de skal satse enda mer på dette ved å utgi flere noveller og at sjangeren blir mer stueren.

Er du glad i noveller og andre korttekster? Si din mening eller del dine tips i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Eurovision-Joost risikerer tiltale

    Den nederlandske artisten Joost Klein (26) ble diskvalifisert fra Eurovision etter det som beskrives som «truende bevegelser mot kameraet». Han beskyldes for å ha oppført seg truende og aggressivt mot en fotograf på semifinalen.

    Mandag opplyser svensk politi at det er sannsynlig at artisten tiltales. Det melder blant annet Aftonbladet og Sydsvenskan.

    Politiet er allerede ferdig med en forundersøkelse, etter anmeldelse fredag og en rask saksgang. Ifølge sjef for utredningsjoursektionen i Malmö, Emil Andersson, er dato for når artisten skal møte i retten satt til begynnelsen av juni.

    Ifølge Expressen skal hendelsen ha skjedd backstage.

    Mandag ettermiddag melder RTL at Klein har forlatt Sverige. Ifølge kanalen ble Klein oppgitt av situasjonen i Sverige og dro hjem i et privatfly fra Roskilde flyplass i Danmark søndag kveld.

  • BAFTA TV-pris til «Squid Game: The Challenge»

    Søndag var tiden kommet til TV-delen av British Academy of Film and Television Arts-prisutdelingen, bedre kjent som BAFTA.

    Netflix' «Top Boy» vant som beste dramaserie, foran blant annet «Happy Valley» og «Slow Horses».

    Sarah Lancashire, som spiller politibetjent Catherine Cawood i «Happy Valley», en av seriene NRKs Filmpolitiet kåret til årets beste i fjor, fikk BAFTA-pris for beste kvinnelige hovedrolle.

    Timothy Spall vant pris for beste mannlige hovedrolle, for miniserien «The Sixth Commandment» på BBC, mens «Top Boys» Jasmine Jobson vant for beste kvinnelige birolle.

    Skuespiller Matthew MacFadyen, som gjennom fire sesonger spilte Roy-familiens vedheng Tom i «Succession», vant prisen for beste mannlige birolle.

    En scene fra realityserien «Squid Game: The Challenge» på Netflix. Det viser deltakere i rosa heldresser og sorte masker med geometriske tegn på.
    Foto: COURTESY OF NETFLIX
  • Skuespiller Steve Buscemi slått i ansiktet på åpen gate i New York

    Skuespilleren Steve Buscemi er i god form etter at han ble slått i ansiktet av en mann på gata i New York, sier en talsperson for Hollywood-stjernen.

    Buscemi er kjent fra blant annet Fargo og Boardwalk Empire. I uttalelsen står det at han var et offer for tilfeldig vold onsdag.

    Også Buscemis kollega fra TV-serien «Boardwalk Empire», Michael Stuhlbarg, ble utsatt for vold i New York. I mars ble han slått i nakken med en stein i Central Park. Stuhlbarg løp selv etter angriperen, som så ble pågrepet av politi utenfor parken.

    Steve Buscemi
    Foto: AP