Hopp til innhold

Fredsprisvinneren: – Vi er beæret

HAAG (NRK): Generalsekretær i OPCW Secgen Ahmet Üzümcü mener prisen er en viktig motivasjon for de ansatte i Syria til å drive fredsskapende arbeid.

Ahmet Üzümcü - Vi er beæret

SE VIDEO: Secgen Ahmet Üzümcü er generalsekretær i Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) som er tildelt Nobels fredspris. Han sier prisen er en stor anerkjennelse.

Klokken 11 ble det offisielt at Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) er tildelt Nobels fredspris.

OPCW samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå Syrias lagre av kjemiske våpen, med sikte på destruering.

– Prisen vil motivere ansatte i Syria

– Vi er beæret over å motta Nobels fredspris. Jeg ser det som en en anerkjennelse av arbeidet til OPCW. Jeg ser det også som en anerkjennelse av våre ansatte som nå arbeider i Syria, sier generalsekretær i OPCW, Secgen Ahmet Üzümcü til NRK.

Han mener det er veldig viktig for OPCW å ha fredsprisen og internasjonal støtte i ryggen under arbeidet i Syria.

– Jeg er sikker på at det vil gi oppmuntre våre ansatte til ytterligere å bidra til fred, sier Üzümcü.

OPCW har 27 eksperter i Syria, som nå jobber på spreng for å møte fristene FNs sikkerhetsråd har nedfelt i resolusjonen om Syria.

– De er på steder hvor kjemiske våpen oppbevares og produseres. Etter hvert skal de begynne å ødelegge våpnene, sier generaldirektøren og legger til:

– Det har vært store mengder kjemiske våpen i verden. 80 prosent av dem er allerede ødelagt. Fortsatt gjenstår det 20 prosent som må ødelegges, sier Üzümcü på vegne av OPCW.

– Blant annet klart vi å ødelegge store deler av lagrene i Libya før krisen der og regner med å sluttføre arbeidet der tidlig til neste år, sier fortsetter han.

– Angrepene i Syria minner om at arbeidet ikke er ferdig

– Vi er en liten organisasjonen som ikke får mye oppmerksomhet. Jeg gleder meg til å motta denne prisen i all ydmykhet, og i takknemlighet overfor de ansatte i organisasjonen. Denne prisen vil drive innsatsen vår fremover, sa Üzümcü på en pressekonferanse få timer etter nyheten fra Oslo var kjent.

OPCW ble startet i 1997 for å implementere våpenkonvensjonen fra 1992 og har rundt 500 ansatte.

Den tyrkiske yrkesdiplomaten håper prisen blir en ekstra oppmuntring til landene som fortsatt ikke har undertegnet konvensjonen.

– Angrepene i Syria minner om at arbeidet ikke er ferdig. Vi må sørge for at det ikke skjer igjen, sier Üzümcü.

– Hvem kommer til Norge for å motta prisen?

– Jeg tror det blir jeg som kommer, sier Üzümcü.

Politisk rådgiver i OPCW Malik Ellahi sier at organisasjonen alltid har jobbet for fred.

– Kjemiske våpen er grusomme, og de bør aldri brukes. Det fører ikke bare til en avvæpning, men til å styrke det menneskelige i oss, sier Ellahi til Reuters.

Totalforbud mot kjemiske våpen

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen er høyaktuell i disse dager gjennom sitt arbeid i Syria. OPCW samarbeider med FN i arbeidet med å gjennomgå Syrias lagre av kjemiske våpen, med sikte på destruering.

Kjemivåpenkonvensjonen (CWC), som organisasjonen springer ut fra, ble åpnet for undertegning i januar 1993, altså for nøyaktig 20 år siden i år, og trådte i kraft i 1997.

(Artikkelen fortsetter)

OPCW fikk Nobels fredspris

SE VIDEO: Her deler Torbjørn Jagland ut prisen til OPCW.

Alle land som har undertegner denne konvensjonen, som setter et totalforbud mot kjemivåpen og pålegger ødeleggelse av gjenværende lagre av slike våpen, blir automatisk medlem av OPCW.

Inntil i høst var det kun Angola, Egypt, Israel, Myanmar, Nord-Korea, Sør-Sudan og Syria som ikke hadde bundet seg til å respektere konvensjonen.

Vellykket nedrustning

Nå i høst har syriske myndigheter gitt uttrykk for at de nå følger konvensjonen og har tatt innledende steg for å signere og ratifisere den, etter press fra verdenssamfunnet og din allierte Russland.

Israel og Myanmar har signert, men ikke ratifisert konvensjonen.

CWC er regnet som den mest vellykkede nedrustingskonvensjonen, og konvensjonens og den utøvende organ OPCW har bidratt til at nær 80 prosent av verdens arsenal av kjemiske våpen er destruert.

Laster Twitter-innhold