Hopp til innhold

– Denne prisen er svært viktig for situasjonen i Syria

Tidligere våpeninspektører og eksperter på kjemiske våpen i verden er svært entusiastisk for dagens Nobeltildeling til organisasjonen som jobber med nedrustning av kjemiske våpen i verden.

FN-inspektører i Syria

Våpeninspektørene fra FN får nå også støtte fra Nobelkomiteen.

Foto: STRINGER / Reuters

– Jeg er svært entusiastisk over årets tildeling i forhold til den situasjonen vi er i nå. I Syria trengs all den internasjonale støtten som mulig, sier våpeninspektør Jørn Siljeholm til NRK.

Og han får støtte av direktøren for det Utenrikspolitiske instituttet i Sverige.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg hadde vel håpet på at et enkeltindivid skulle vinne i år, men jeg synes det er veldig bra at Nobelkomiteen fokuserer på situasjonen i Syria og med dette støtter den viktige jobben våpeninspektørene gjør, sier Anna Jardfelt til NRK.

Ved å velge å gi prisen til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen fant Nobelkomiteen en måte å sette søkelyset på konflikten i Syria uten at den direkte ble forbundet med noen av partene.

– Tidsriktig

Nobelkomiteen begrunnet sin tildeling med organisasjonens langvarige arbeid med å utrydde kjemiske våpen.

En hel verden reagerte da bildene fra Damaskus i midten av august dukket opp. Selv om dette var det femte angrepet med ulovlige kjemiske våpen i løpet av få måneder, var det omfanget og disse bildene som fikk verdenslederne til å reagere.

Etter massivt internasjonalt press lot president til slutt Bashar al-Assad våpeninspektørene slippe til, også på åstedet for det siste angrepet. I tillegg fikk de dra ut til stedene inspektørene opprinnelig var kommet for å undersøke.

Der fikk de svarene som førte til begynnelsen på slutten for Syrias kjemiske våpen. På mandag blir landet medlem av OPCW.

– Jeg synes det er en glimrende pris som er veldig tidsriktig. Dette bør også være en klar beskjed til de fire landene som ikke har underskrevet avtalen, og de to landene som ikke har ratifiserte den ennå, sier Norges utenriksminister Espen Barth Eide, og han får støtte fra sin svenske kollega.

– Alle nasjoner må undertegne, ratifisere og sette ut i livet konvensjonen om et slikt forbud, het det i meldingen fra den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

– Bidrar til at våpnene forsvinner

Arbeidet med å få oversikt over det kjemiske våpenarsenalet i Syria har allerede begynt, og tidligere denne uken var våpeninspektørene på plass i igjen i Damaskus.

Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland

Lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland med bilde av årets vinner lederen av OPCW, Ahmet Üzümcü.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg tror denne prisen kan bidra til at disse våpnene forsvinner, sier Siljeholm.

– Jeg tror denne prisen viser våpeninspektørene at de har verdens støtte i deres viktig arbeid. Det er samtidig et tydelig signal til syriske myndigheter om at verden holder et øye med på hva de gjør, sier Jardfelt.

Også den tidligere svenske diplomaten og ambassadøren Rolf Ekéus er særdeles fornøyd med at OPCW er årets vinner av Nobels fredspris.

Ekéus (78) har vært en ledende person i nedrustningsspørsmål og deltatt i sentrale forhandlinger på høyeste nivå. Han ledet blant annet FNs spesialkommisjon for nedrustning av Irak i 1991-1999, som særlig overvåket destruksjonen av Iraks biologiske og kjemiske våpen.

– Det var på høy tid at en seriøs organisasjon som arbeider med å ødelegge masseødeleggelsesvåpen får prisen, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Også SIPRIs direktør Tilman Brück er entusiastisk, men ikke overrasket over at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fikk årets fredspris:

– Dette er vel fortjent og en fantastisk organisasjon. OPCW viser hvilken viktig rolle organisasjoner har i arbeidet mot masseødeleggelsesvåpen. OPCW har vist at det er mulig å kvitte seg med kjemiske våpen, og det betyr at det samme er mulig for kjernefysiske våpen, sier Brück til NTB.