Hopp til innhold

Gir bort prispengene til unge og døde

Fredsprisvinner Tawakkul Karman har bestemt seg for å gi bort sine tre millioner nobelkroner.

Tawakkul Karman mottar Nobels fredspris 2011

Tawakkul Karman smilte stort og stolt da hun som den første arabiske kvinnen i historien kunne motta Nobels fredspris.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

En vinner av Nobels fredspris får en stor sum penger i tillegg til den velkjente gullmedaljen og diplomet foruten hederen og æren.

Tawakkul Karman ble som en av tre kvinner hedret med Nobels fredspris i 2011 for sin fredelige kamp og engasjement med å involvere kvinner i fredsprosesser og demokratiarbeid, for slik å sikre dem deres rettigheter.

Karman deltok i demonstrasjonene mot Jemens daværende president Abdullah Saleh under den arabiske våren som feide gjennom Midtøsten første halvår av 2011.

Hun leder også organisasjonen Kvinnelige journalister uten lenker, som kjemper for større ytringsfrihet i Jemen.

Til døde og sårede

Nå varsler Tawakkul Karman at hun gir bort prispengene til en stiftelse som hjelper de som ble såret under demonstrasjonene og familiene til dem som mistet livet.

For president Salehs sikkerhetsstyrker svarte tidvis på demonstrantenes krav om demokratiske reformer med svært hardhendt behandling.

I likhet med Tunisia og Egypt, var det mange unge i Jemen som tok til gater og torg og som satte seg ned for å vise sin protest. De truet med å sitte der helt til det ble en ny og bedre politisk styring og utvikling i hjemlandet.

Og det er nettopp de unge Tawakkul Karman trekker frem i sin begrunnelse for å gi bort prispengene på 3 millioner kroner. Det var hennes andel av pengene som fulgte Nobels fredspris – som i 2011 var 10 millioner svenske.

– Det er min plikt overfor de unge som ofret seg i kravene om forandring og et Jemen bygget på frihet, likhet og god styring, sier Karman i en pressemelding.

Det blir en veldedig stiftelse som nåværende president Abdu Rabu Mansour Hadi opprettet som skal bestyre nobelpengene.

Hadi, som var visepresident, kom til makten i 2012 i en hestehandel, etter at president Saleh var villig til å bytte makt mot immunitet. Han har siden opprettet en nasjonalt dialogforum som en del av overgangsprosessen hvor ulike grupper deltar.