Hopp til innhold

– Prisen har gitt oss enorm moralsk støtte

– Tidligere ofre for kjemiske våpen er svært glade for tildelingen av årets Nobels fredspris, sier OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü.

Lederen for OPCW, Ahmet Üzümcü, sier det er en stor ære for organisasjonen å få Nobels Fredspris, og at ofre for kjemiske våpen også blir sett med denne prisen.

Generaldirektør Ahmet Üzümcü ankom Norge søndag kveld. Det er han som skal motta Nobels fredspris på vegne av OPCW, som den 94. fredsprisvinneren i Nobel-historien.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) hedres for dens omfattende arbeid med å avskaffe kjemiske våpen.

– Jeg er beæret over å være her og motta prisen på vegne av OPCW. Vi ser det som en anerkjennelse av det organisasjonen har oppnådd. Det betyr mye for oss. Det betyr også at drømmen til dem som har bidratt til denne organisasjonen, er blitt virkelighet.

– Men det betyr også at drømmen til dem som er ofre for kjemiske våpen, er blitt virkelig. Tilbakemeldingene vi har fått fra ofrene, er at de er svært glade for prisen, sa Ahmet Üzümcü.

Krevende forhold i Syria

Da Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kunngjorde at OPCW får årets Nobels fredspris, la han blant annet vekt på organisasjonens rolle i Syria nå.

Üzümcü la ikke skjul på at oppgaven de har fått med å destruere landets kjemiske våpen, er krevende gitt at oppdraget må utføres midt i en borgerkrig.

Minst 800 tonn kjemiske våpen skal ut av det borgerkrigsherjede landet innen nyttår og være ødelagt innen april neste år.

– Det er et krevende arbeid under vanskelige forhold. Gjennomgangen vi har hatt av våpenlagrene har vært tilfredsstillende. Våre inspektører forbereder nå transporten av de kjemiske våpnene ut av Syria. Også dette er krevende. Våpnene skal tas ut av Syria, hvor de skal ødelegges på skip til sjøs.

– Oppdraget skal være ferdig 5. februar. Det er ambisiøse tidsfrister, og det kan bli noen dagers forsinkelse. Vi jobber under krevende tidsrammer, men vi skal gjøre vårt beste for å oppfylle dem, sa Üzümcü.

– Sikkerheten til våre ansatte er naturlig nok vår overordnede bekymring, men vi hadde ikke handlet hvis vi ikke var trygge på deres sikkerhet, la han til.

– Mye avhenger av hvordan situasjonen i Syria utvikler seg. Men det er i alles interesse å ødelegge de kjemiske våpnene i Syria, både for opposisjonen, regjeringen og nabolandene, så jeg håper alle vil samarbeide i denne prosessen, sa generaldirektøren.

Gassangrep mens de var i landet

FN og OPCWs våpeninspektører var akkurat kommet til Syria for å granske påstander om bruk av kjemiske våpen, da det store gassangrepet fant sted utenfor hovedstaden Damaskus 21. august.

Mens USA med følge av andre truet med angrep på landet, satt inspektørene på hotellet og fulgte det internasjonale politiske spillet. Til slutt fikk de slippe til i Al Ghouta og bekreftet hva verden fryktet: For første gang siden 1988 hadde et regime brukt kjemiske våpen mot sine egne.

– Bruken av kjemiske våpen er veldig tragisk, vi ble svært opprørt over den store bruken av saringass i befolkede områder. Men hendelsen ledet til et sterkt engasjement fra stormaktene og gjorde at det åpnet seg en mulighet for å bli kvitt de kjemiske våpnene i Syria, sier Ahmet Üzümcü.

Regimet til president Bashar al-Assad, som ikke før i august virkelige bekreftet mange års antakelser om at Syria hadde store lagre med kjemiske våpen og utstyr til å produsere slikt, har siden samarbeidet med FN og OPCW og gitt inspektørene den bistanden de trenger.

På spørsmål om de har samarbeid med opposisjonen, som er delt i mange fraksjoner, svarte Üzümcü:

– Vi har ikke hatt direkte kontakt med opposisjonen, men FN har det. Vi har ikke fått trusler fra noen, så vi er glade for at både myndighetene og opposisjonen samarbeider i denne prosessen.

99 prosent av dem som drepes i Syria, tas livet av med konvensjonelle våpen. Men Üzümcü håper at OPCWs arbeid kan ha en betydning utover bare det å ødelegge de kjemiske våpnene.

– Jeg er klar over at vårt arbeid ikke vil stoppe konflikten alene, men det kan kanskje stake ut kursen mot varig fred. Det er vårt håp. Så vi skal oppfylle vårt mandat, som er begrenset, men svært viktig, sa Üzümcü.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Generaldirektør Ahmet Üzümcü i OPCW sier organisasjonen ikke ventet å få prisen.

Overraskelsen over fredsprisen

På spørsmål om han og andre i OPCW ble overrasket da organisasjonen ble kunngjort som årets vinner av den prestisjefulle fredsprisen, bekreftet generaldirektøren dette.

– Det var en stor overraskelse for meg og kollegene. Da vi fikk høre det fredag 11. oktober, var vi i styremøte. Da jeg fikk beskjeden, kunne jeg nesten ikke tro det. Det var veldig overraskende, men vi ble svært glade, sa karrierediplomaten.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kunne imidlertid avsløre at Nobelkomiteen hadde hatt OPCW i kikkerten lenge.

– Så prisen til OPCW var ingen overraskelse for oss, sa Jagland og ble møtt med latter.

– Komiteen har vurdert OPCW lenge før krisen med kjemiske våpen i Syria kom opp, men vi er glade for rollen OPCW spiller der. Organisasjonens arbeid er en plattform for å løse ett problem i Syria, som vi håper kan være et utgangspunkt for å løse flere problemer, sa Jagland.

Nobelprisen består av tre deler, en gullmynt, et diplom og 8 millioner svenske kroner. Generaldirektøren kunne på pressekonferansen avsløre at prispengene skal brukes til en egen OPCW-pris.

– Den nye prisen skal gis til dem som bidrar til at vi når målene i konvensjonen om å få fjernet verdens kjemiske våpen. Vi skal ikke konkurrere med Nobels fredspris, altså, det blir en beskjeden pris for å ære dem som bidrar til at OPCW får oppfylt oppdraget vi har fått, forsikret Ahmet Üzümcü med et smil.