Hopp til innhold

Våpeninspektør: – Hvert minutt ble vi minnet på at Syria er i krig

Våpeninspektør Scott Cairns kom fra arbeid som feltleder for OPCW i Syria til fredsprisutdeling i Oslo. Han forteller at situasjonen i Syria til tider var så farlig at det ikke var mulig for dem å gjøre jobben sin.

NOBEL-PEACE/OPCW File photo of U.N. chemical weapons experts wearing gas masks carrying samples collected from one of the sites of an alleged chemical weapons attack while escorted by Free Syrian Army fighters in the Ain Tarma neighbourhood of Damascus

Våpeninspektører i Syria samlet i sommer inn prøver for å finne ut om det var blitt brukt kjemiske våpen i området.

Foto: STRINGER / Reuters

– Syria er i krig, det er det ingen tvil om. Sikkerheten er vår absolutte førsteprioritet, og det var ganger hvor situasjonen gjorde at det ikke var mulig for oss å gjøre kobben vår, og vi måtte finne alternative løsninger, sier den kanadiske våpeninspektøren Scott Cairns.

Han står midt i en pyntet festsal i Oslo rådhus, hvor arbeidsgiveren hans, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), har mottatt Nobels fredspris for 2013.

Kontrasten til det krigsherjede Syria er enorm.

– Hver dag, hvert minutt, ble vi minnet på at landet er i krig, og at folk lider, sier Cairns.

– Syriske myndigheter er overraskende samarbeidsvillige

OPCW har vært på plass i Syria siden midten av august.

21. august så Cairns en eksplosjon i det fjerne fra hotellvinduet sitt. Han visste det ikke da, men var trolig da vitne til at den syriske befolkningen utenfor Damaskus ble utsatt for et gassangrep.

FNs våpeninspektører konkluderte med at det var raketter med nervegassen sarin som ble brukt i angrepet. FNs sikkerhetsråd klarte å enes om en resolusjon om at Syria måtte forplikte seg til å gi det internasjonale samfunnet kontrollen over sine kjemiske våpen og deretter samarbeide om å ødelegge dem.

Ansvaret ble lagt på OPCW.

Våpeninspektør Scott Cairns

Våpeninspektør Scott Cairns var tirsdag på fredsprisutdelingen i Oslo rådhus. – Jeg trodde nesten ikke det var sant, sier han om øyeblikket han fikk vite av OPCW var tildelt årets Nobels fredspris.

Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

Innen nyttår skal de farligste kjemiske våpnene være ute av Syria, og innen 5. februar skal OPCWs mannskap være ute av landet. Fristen for at alle Syrias kjemiske våpen skal være ødelagt er satt til april neste år.

– Den stramme tidsplanen betydde mange, lange timer og hard innsats av hele gruppen. Men syriske myndigheter har vært overraskende samarbeidsvillige, og FN og OPCW har jobbet svært godt sammen, sier Cairns.

Stolte OPCW-ansatte

I dag ble OPCW og det Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland betegnet som organisasjonens navnløse inspektører, hyllet.

Cairns trodde knapt det han hørte da han i oktober fikk vite at OPCW var tildelt Nobels fredspris for 2013.

– Først trodde jeg ikke på det. Vi var dypt inne i forberedelsene til arbeidet i Syria og trodde ikke på det før FNs pressekontor bekreftet overfor oss at vi hadde vunnet. Det var et stolt øyeblikk – vi var stolte av arbeidet organisasjonen gjør, sier Cairns.

Det tok noen minutter å få summet seg etter en beskjed som er alt annet enn dagligdags.

– Vi ble stående noen minutter og ta hverandre i hendene, og så gikk vi rett tilbake på jobb, forteller Cairns.

Nå skal dagen som fredsprisvinner nytes – enn så lenge.

– Dette er en mulighet man bare får én gang i livet. Det er vanskelig å forestille seg hvordan kvelden blir, men jeg er sikker på at det blir hyggelig. Dette er et fyrtårn som kan minne folk om at fred fremdeles er mulig, selv i de vanskeligste tilfeller.