Hopp til innhold

Rekordmange nominert til Nobels fredspris

Pave Frans og homoaktivister fra både Russland og Uganda er blant de 278 kandidatene som kan få Nobels fredspris i år.

Pave Frans

Opplysninger fra Vatikanet viser at pave Frans er tre ganger så populær som sin forgjenger. Et knapt år etter at han ble pave, er han nominert til Nobels fredspris.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Aldri tidligere har så mange vært nominert til det som omtales som verdens mest prestisjefylte pris.

– Det er ny rekord, og det reflekterer at det har vært en stadig økende interesse for fredsprisen. Antallet nominerte går opp, og vi ser at den geografiske spredningen på nominasjonene øker hele tiden, sier Nobelkomiteens sekretær og direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad til NRK.

Den forrige rekorden fra i fjor var på 259 kandidater.

– Nominerte fra hele verden

Geir Lundestad

Geir Lundestad mener de rekordmange nominerte til Nobels fredspris er et tegn på at prisen ses på med stadig større interessen.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Av de 278 som er nominert til årets Nobels fredspris, er 47 organisasjoner. Resten er enkeltpersoner, som er nominert enten alene eller sammen med andre personer, eller sammen med en organisasjon.

– Årets nominerte kommer fra alle verdensdeler, og fra både små og store land. Det er veldig gledelig at det er nominerte fra hele verden, sier Lundestad.

Nobelkomiteen består i år, som i fjor, av leder Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five, Inger-Marie Ytterhorn, Berit Reiss-Andersen og Gunnar Stålsett.

Komiteen hadde tirsdag sitt første møte for i år. Da hadde komitémedlemmene mulighet til å nominere kandidater de mener bør være med i årets vurdering, som ikke allerede lå i nominasjonsbunken.

Blant dem som hadde nominert innen fristen gikk ut, var det flest stortingsrepresentanter og medlemmer av den amerikanske kongressen.

Noen har utmerket seg allerede

Er det noen kandidater som utmerker seg allerede?

– Det er klart det er noen som står sterkere enn andre, men jeg tror de som sender inn nominasjonene, oppfatter dem som veldig seriøse, sier Lundestad.

– Jeg har tidligere sagt at Michael Jackson var et eksempel på en som kanskje ikke var en så veldig seriøs kandidat, men de som nominerte Michael Jackson, så utvilsomt på nominasjonen som veldig seriøs.

Populær pave

Listen over hvem som er nominert, skal i utgangspunktet holdes hemmelig – verken Lundestad eller Nobelkomiteens medlemmer kan uttale seg om hvilke navn som ligger på komiteens bord.

NRK vet imidlertid at blant de nominerte til årets pris, er pave Frans, opprinnelig født Jorge Mario Bergoglio i Argentina. Etter at han ble Den katolske kirkes overhode i mars i fjor, har han vært en svært populær pave.

Pave Frans har oppfordret Den katolske kirke til å ikke være så opptatt av «trangsynte regler», men heller legge vekt på medfølelse og medmenneskelighet snarere enn fordømmelse i forbindelse med saker som abort, homoseksualitet og prevensjon.

I desember i fjor uttalte pave Frans at han ikke ville dømme om noen er homofile og samtidig ønsker å følge Herren. I tillegg til å ha blitt kåret til «Årets person» av amerikanske Time Magazine, vant han dermed en tilsvarende kåring i «The Advocate», som er USAs eldste magasin for homofile.

Homofiles rettigheter

Blant årets høyaktuelle nominerte, finner vi også tre homoaktivister.

Russland vedtok i fjor en lov som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda». Loven forbyr «å spre propaganda i form av offentlige handlinger i favør for homofili og transseksualitet» til personer under 18 år i Russland.

I praksis forbyr den omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart for homofile å vise sin kjærlighet offentlig.

Også i Uganda har man vedtatt en antihomolov. I februar i år undertegnet Ugandas president Yoweri Museveni en lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

I år er nettopp homoaktivister fra Russland og Uganda blant de nominerte. Igor Kochetkov fra Russland, Frank Mugisha fra Uganda og Sunil Babu Pant fra Nepal er kandidater til Nobels fredspris og er nominert sammen med organisasjonen ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Protest mot den russiske antihomoloven

Demonstranter utenfor den russiske ambassaden i London viser sin motstand mot antihomolovgivningen i Russland med banner med kyssende president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Blir det Malalas eller varslerens år?

Malala Yousafzai, den pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban-medlemmer, ble av mange ansett som den store favoritten til å få fredsprisen i fjor.

Hun har fortsatt sin kamp for barns, særlig jenters, rett til skolegang og utdanning og er nominert også i år.

Edward Snowden

Edward Snowden lekkasje av dokumenter som viste omfattende amerikansk overvåking, har gjort at han er nominert til fredsprisen.

Foto: The Guardian / Reuters

Det siste året har den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden vært i verdens søkelys etter at han i fjor sommer lekket store mengder amerikanske etterretningsdokumenter.

Lekkasjene dokumenterte opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele- og datatrafikk.

USA har siktet Snowden for spionasje, men den amerikanske presidenten – og tidligere fredsprisvinneren – Barack Obama har åpnet for at det blir endringer i retningslinjene for etterretningstjenesten.

Edward Snowden er nominert til årets Nobels fredspris både alene og sammen med Wikileaks-sjefen Julian Assange og den amerikanske soldaten Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, som ble arrestert i 2010, mistenkt for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks.

Putin mot menneskerettighetsforkjempere

På listen over årets nominerte til Nobels fredspris, er også flere gjengangere, som den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege, amerikanske Gene Sharp, professoren som med sin ikkevoldsfilosofi har inspirert til ikke-voldelige opprør verden over og egyptiske Maggie Gobran, som kalles Egypts Mor Teresa.

Andre gjengangere er den hviterussiske menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski, som sitter fengslet for sitt arbeid i det som kalles «Europas siste diktatur», og vaksinefondet GAVI og FNs hjelpeorganisasjon for barn UNICEF.

NRK kjenner også til at Myanmars president Thein Sein, mannen som omtales som «den myanmarske Mikhail Gorbatsjov», er nominert til fredsprisen også i år.

Under Thein Seins ledelse er Myanmar tilsynelatende på rett kurs fra diktatur og et av verdens mest undertrykkende militærregimer mot et fullverdig demokrati.

En, kanskje for noen overraskende, annen nominert statsleder, er også Russlands president Vladimir Putin.

Av de 278 nominerte plukkes det i første omgang ut rundt 30-40 navn, som blir utredet nærmere. Deretter reduserer Nobelkomiteen listen til rundt ti eller færre kandidater som de diskuterer nøye, før de på høstparten blir enige om årets fredsprisvinner eller -vinnere.

Geir Lundestad er ikke i tvil om at det blir et spennende år.

– Ja, hvert år er spennende. Vi har jo mange å velge mellom, og det blir en interessant prosess og en interessant konklusjon.