Hopp til innhold

Malalas hjemby: hvor jentene må skjule ansiktet og vantro ble hengt i lyktestolpene

Selv om Taliban ble jaget ut av Malalas hjemby Mingora, råder fortsatt frykten for de ekstreme islamistene som beordret drapet på årets Nobelprisvinner.

De kjemper for retten til å gå på skole. Men de frykter Taliban og terroristar.

SE VIDEO: NRK besøkte Swat-dalen i Pakistan i fjor og traff flere som kjenner Malala Yousafzai. Jenter har henne som forbilde, andre viser større skepsis til den frittalende bysborgeren.

Dekket med snø og glitrende under sola omfavner spisse fjelltopper den vakre Swat-dalen nordøst i Pakistan. Swats hovedstad Mingora er Asias svar på St. Moritz og de andre skisportstedene i Alpene.

Eller rettere sagt, var.

Hit strømmet tusenvis av turister for å stå på ski ned langs de bratte fjellsidene nord for byen. I dag er det knapt noen utlendinger som våger seg langs hovedveien fra Peshawar over fjellpasset som fører inn til dalen og Malalas hjemby Mingora.

Frykten er på ingen måte ubegrunnet: Også svært mange som bor i Swat-dalen er livredde. Hver dag. For pakistansk Taliban.

Hengte politi og vantro i lyktestolpene

Terrororganisasjonen okkuperte Swat-dalen fra 2007 til 2009.

Den gang sprengte de skoler for jenter i lufta og hengte «vantro» og politifolk i lyktestolpene på torget i Mingora og tvang folk til å være til stede for å bivåne henrettelsene og dermed skape frykt i befolkningen.

En av grunnene til å bli stemplet som «vantro» kunne være at man strevet for kvinners rettigheter og unge jenters rett til skolegang.

Frykten henger fortsatt i.

Jeg besøkte Swat-dalen for ett år siden og fikk høre hvordan mange foreldre fortsatt nektet døtrene sine å gå på skolen fordi de fortsatt fryktet Taliban.

Kampavdelinger fra organisasjonen ligger gjemt i fjellene og åssidene som omgir dalen og byen Mingora, og om natten har Taliban i realiteten fritt leide.

Den mektige hæren i Pakistan sier de har full kontroll over dalen, men alle som bor der vet at dette bare delvis er korrekt og uansett kun gjelder på dagtid. Om natten er soldatene i sine forlegninger; ingen patruljerer for å trygge befolkningen.

Som utlendinger ble jeg og min kameramann advart om at natten ikke var trygg for oss i Swat-dalen. Vi burde komme oss ut før lyset forsvant for ikke å risikere å bli kidnappet av Taliban.

De som bor i området har verre trusler hengende over hodet: Risikoen for å bli drept i nattlige raid om de skulle være så uheldige å gjøre noe som Taliban ikke liker.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jenter forlater en skole i Mingora, Swat-dalen, Pakistan

Fire jenter forlater en av skolene i Mingora, som har væpnet vakt utenfor.

Foto: A Majeed / Afp

Beundret av jentene

De siste månedene har hæren vært involvert i kamper mot Taliban lenger sør og vest, i Waziristan på grensen til Afghanistan. Det har ført en rekke av taliban-krigerne nærmere Swat, og gjort innbyggerne der enda mer nervøse.

Svært mange av jentene jeg møtte på skoler i Mingora har Malala Yousafzai som forbilde,

– Hun er så flink, sa Samira.

– Hun gjør en viktig jobb for utdannelse. Vi er stolte av Malala, sa Sapna.

– Hun er en modig jente, full av talent, sa Sobia.

– Jeg håper hun kommer tilbake til Pakistan og fortsetter å jobbe for at jenter skal få utdanning. For hun elsker landet sitt svært høyt.

Trues fortsatt av Taliban

Nå bor Malala i Birmingham i England, dit hun ble fløyet for to år siden for å bli operert ved Queen Elisabeth-hospitalet i den britiske byen.

Om hun skal komme tilbake til Pakistan må hun utvise en god porsjon av sitt legendariske mot. For Taliban har truet henne med at hun vil bli drept om hun igjen setter sin fot på pakistansk jord.

Denne trusselen er det verdt å ta alvorlig.

Den er framsatt av et Taliban under ledelse av Maulana Fazlullah, mannen som ledet invasjonen av Swat-dalen i 2007 og som ga ordren om å likvidere det vesle barnet som talte varmt for jenters rett til skolegang. Nå er han øverste sjef for Taliban i Pakistan.

Bloggen som truet

Malala var interessert i retten til utdanning fra hun var ganske liten, oppmuntret av faren som er lærer og eier flere jenteskoler i Swat.

Da Taliban okkuperte dalen ble hun invitert til å skrive en blogg om hvordan det var å leve under deres styre, hvor de ødela skoler for jenter og tvang kvinner til å gå i burka og ikke vise seg ute i offentlighet.

Fra en dag til neste fikk ikke kvinnene lenger lov til å gå til markedet og handle mat – det måtte mennene deres gjøre. Kvinner og jenter skulle være hjemme.

I bloggen fortalte 11 år gamle Malala om disse overgrepene, og hvor uenig hun var i forbudet mot skolegang for jenter. Bloggen ble populær og etter hvert ble hun kjent og dukket opp på TV i Pakistan.

Innbyggere i Malalas hjemby Mingora i Swat-dalen feirer med kake

Enkelte innbyggere i hjembyen feiret nobelprisen til Malala med kake. Andre er trolig litt mer skeptisk.

Foto: A Majeed / Afp

Da startet truslene mot henne, og 9. oktober 2012 ble hun angrepet av en leiemorder og fikk et skudd gjennom hodet.

Hun overlevde, og mirakuløst nok ble heller ikke hjerne særlig skadet. Nå bruker hun all sin intellektuelle kapasitet til å fortsette kampen for jenters rett til utdanning – i hele verden.

Trodde hun var CIA-agent

Men hjemme i Swat er det ikke alle som er like begeistret for denne frimodige ungjenta. Noen er rett og slett misunnelige, og konspirasjonsteoriene er mange.

Til og med en av hennes tidligere lærere var svært skeptisk da jeg snakket med ham i fjor.

– Malala har fått altfor mye oppmerksomhet. Det er sant at hun har lidd, men det har også svært mange menn i dette området, sa kjemilæreren Mian Gul Sayed.

Han beskrev henne som en svært dyktig og intelligent elev, men mente hun var en agent for vestlige interesser.

– CIA (USAs etterretningsorganisasjon, red.anm.) er involvert i all publisiteten omkring henne. Det finnes bevis for det: Bilder av henne samme med USAs utenriksminister og CIA-folk, sa Sayed.

Taliban har truet med å drepe henne, men også mange konservative muslimer både i Swat og andre stammeområder i Pakistan og Afghanistan er ytterst skeptiske til Malala.

De er uenige med henne i at jenter skal få skolegang, og sørger også for at selv unge piker må dekke seg til.

Selv om Taliban ikke lenger styrer Swat-dalen er det fortsatt mange kvinner som går totaldekket i burka når de beveger seg utenfor hjemmet.

Pakistans politikere har i dag snakket svært varmt om Malala, om fredspristildelingen og hennes innsats for jenters skolegang.

Men de har en svært lang vei å gå for å gjøre hennes krav om skolegang for alle barn – også jenter – til virkelighet i Malalas hjemland.