Hopp til innhold

Vil «stoppe» norsk barnebryllup

I Bangladesh gifter 66 prosent av jentene seg før de er 18 år, til tross for at det ikke er lovlig. Nå er to tidligere barnebruder i Norge for «stoppe» et barnebryllup.

Shahida Akter Shorna og Samapti Rani Roy til høyre

Shahida Akter Shorna og Samapti Rani Roy (t.h) henter mye inspirasjon fra Malala.

Foto: Anette Groth / NRK

Thea (12) og Geir (37) skal "gifte" seg som en del av Plans kampanje mot tvangsgifte

Thea (12) og Geir (37) skal «gifte» seg i Jakobs kirken i Oslo i dag.

Foto: Plan

Theas bryllupsblogg har fått mange til å reagere og Plans kampanje mot tvangsekteskap har fått mye oppmerksomhet. I dag skal Thea på 12 og Geir på 37 «gifte» seg i Jakobs kirken i Oslo.

Der vil også Shahida Akter Shorna og Samapti Rani Roy være. Begge to tidligere barnebruder som skulle giftes bort.

Nå er de i Norge for å «protestere» mot det arrangerte giftermålet.

Skulle giftes bort

Selv var Shorna 14 år gammel da hun ble fortalt at hun skulle gifte seg. Faren hennes hadde giftet seg med kone nummer to og flyttet fra Shorna, moren og de fire søstrene. Så dermed ble det bestemt at Shorna måtte gifte seg – slik ble det en munn mindre å mette.

Shorna var livredd, gråt, drømmene hennes var knust og hun var redd for hvordan et ekteskap med en langt eldre ektemann ville bli. Men hun klarte likevel å overbevise moren sin om at hun ikke måtte gifte seg.

Hvordan komme ut

– Vi må arbeide hardt med foreldrene våre for å få dem til å forstå at barneekteskap ikke er bra, sier Shorna. Hun er tjue år og fremdeles ikke gift.

Hennes eldre søstre og mennene deres støtter henne nå, og hun gir undervisning til andre barn for å tjene penger til skolegangen. Gifte seg skal hun nok en gang, men da skal hun være ferdig med utdannelsen.

Dessuten skal hun velge mannen sin selv.

Ved siden av Shorna sitter venninnen Samapti. Hun er 18 og har sluppet unna barneekteskap hun også. Hun er med i en ungdomsgruppe, drevet av Plan, som arbeider for å stoppe barneekteskapene.

Om å få foreldrene til å forstå

– Det er vanskelig å få foreldre til å forstå at de ikke må gifte bort døtrene sine mens de ennå er små barn, sier Samapti Rani Roy, som kan fortelle et en av grunnene er at mange er analfabeter og ikke vet bedre.

Hun forteller også om gravide småjenter som får store problemer ved fødselen. Dødeligheten er høy både for mødre og spedbarn.

Sammen med en gjeng ungdommer reiser Samapti rundt på landsbygda i Bangladesh for å stoppe barneekteskap. Hittil har hun vært med på å stoppe 14 av dem. Selv er hun 18 år gammel og har fremtidsplanene klare. Hun skal bli lege.

Inspirert av Malala

Samapti vil arbeide med barn og få dem til å blomstre. Og kampen mot barneekteskap vil fortsette til de er borte.

Helt på tampen vil jentene si noe om hvor glade de er for fredsprisen spesielt til Malala Yousafzai, for de føler at en liten bit av den på en måte tilhører dem.

Malala Yousafzai takket for fredsprisen

Malala Yousafzai takket i går for fredsprisen på biblioteket i Birmingham.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

De brune vakre øynene til horna stråler. Hun synes det er en stor inspirasjon at en så ung som Malala kan få fredsprisen. Hvis vi arbeider hardt – kanskje vi kan få fredsprisen en gang, spør Shorna.

– Malalas kamp og vår er to sider av samme sak, sier Shorna. Å skaffe jenter utdanning er en drivkraft for oss som arbeider for å stoppe barneekteskap i Bangladesh. For at jentene får utdanning er en naturlig følge av at de kommer seg unna det å bli giftet bort når de bare er en 13–14 år.

Nå er de inspirert at Malalas beskjed til verden.