Hopp til innhold

Malala: Vi vil be Indias og Pakistans statsminister å komme til Oslo

BIRMINGHAM (NRK): Malala Yousafzai (17) valgte å gjøre ferdig skoledagen før hun takket for Nobels fredspris 2014, og hun følte en stor ære å bli tildelt Nobels fredspris og som tidenes yngste.

- En stor ære å bli tildelt Nobels fredspris, sier Malala Yousafzai

Video: Malala Yousafzai møter pressen for første gang etter tildelingen av Nobels fredspris.

Store deler av verdenspressen var samlet i det nye biblioteket i sentrum av Birmingham.

Alle ønsket å høre hva tidenes yngste fredsprisvinner hadde å si.

Fikk beskjed i kjemitimen

– Jeg er veldig beæret at jeg har blitt tildelt denne prisen, begynte Malala å si før hun fortalte hvor stolt hun er.

– Jeg satt i kjemitimen og da klokken var kvart over og jeg ikke hadde hørt noe var jeg sikker på at jeg ikke ble tildelt denne i år. Jeg forventet ikke å bli tildelt prisen og var sikker på at jeg ikke hadde vunnet. Da kom en av mine lærere inn og sa «jeg har noe viktig å fortelle deg», fortalte den 17 år gamle jenta som valgte å fortsette skoledagen og som lover å fortsette kampen for jenters rettigheter til utdanning.

Malala fortalte om oppveksten sin i Swat-dalen i Pakistan og hvordan hun hadde hevet stemmen for å kreve sin rett til skolegang. Da hun ble nektet skolegang og fikk høre at hun ville måtte gifte seg ung, og at hun ikke kunne bli den hun drømte om å bli, provoserte det henne.

– Min beskjed til alle jenter i hele verden at de må stå opp for sine rettigheter, og alle barn som ikke har noen stemme. Jeg står opp sammen med dere. Og denne prisen er til dem.

Hun takket også faren for alltid ha støttet henne.

– Far ga meg ikke noe ekstra, men han klippet ikke vingene mine, sa hun.

Delte prisen

Tidligere i dag utropte Nobelkomiteenes leder Thorbjørn Jagland henne og indiske Kailash Satyarthi til årets mottakere av den prestisjefylte prisen.

Begge for deres arbeid for barns rettigheter og rett til utdannelse.

– Jeg er veldig glad for at jeg deler denne prisen med Kailash som jobber mot barnearbeid. Det inspirer meg veldig, og jeg følger meg beæret, sier Malala, som er den pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban fordi hun hadde blogget om jenters rett til skolegang og utdanning.

Vil invitere statsministre

Pakistan og India har i en årrekke ligget i en konflikt rundt grenseområdene i Kashmir, og de siste dagene har det vært intense kamper i Himalaya.

Et punkt Nobelkomiteen også understreket i sin begrunnelse.

«Nobelkomiteen ser et viktig poeng i at en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner møtes i en felles kamp for utdanning og mot ekstremisme».

– Jeg ønsker å invitere Pakistans statsminister Nawaz Sharif. Jeg snakket også med Kailash tidligere i dag og vi ble enige om at han skal be Indias statsminister Nerendra Modi til Oslo for å være sammen med oss da vi mottar prisen, fortalte Malala.

– Vi gjør dette for vi tror så mye på fred. Jeg ønsker at de to landene skal ha dialog og samtaler om fred, utvikling og fremgang snarere enn å kjempe mot hverandre, sa hun.

Malalas skole Edgbaston High School for Girls

Her på Edgbaston High School for Girls går Malala sammen med andre jenter i nærområdet.

Foto: Staffan Sonning / SR

Verdenskjendis

Til tross for gjentatte drapstrusler, har hun ikke tidd stille i frykt – snarere tvert imot.

Hun ble en verdenskjendis og har talt i FN, besøkt de største Talk showene og mottatt en rekke priser.

Hele tiden snakket jenters sak og hele tiden provosert Taliban som gjentatte ganger har truet med å drepe henne.

Malala har også det siste året hatt samtaler med en rekke statsledere, som USAs president Barack Obama, Nigerias president Goodluck Jonathan og den norske statsministeren Erna Solberg, og hun har vært i Jordan ved den syriske grensen for å hjelpe syriske flyktninger.

Fondet som er opprettet i hennes navn, Malala-fondet, hvor både Malala og hennes far Ziauddin Yousafzai sitter i styret, har det siste året også fått etablert sitt arbeid i flere land.

Fondet bidrar i dag til jenters skolegang i Pakistan, Nigeria, Jordan og Kenya.