Hopp til innhold

– Mange er forbanna på han nå

Nobel-stuntet til Adán Cortés Salas har provosert folk i hjemlandet, mener Mexico-expert. Hun tror han kan være i fare om han blir sendt tilbake.

Adán Cortés Salas

Studenten som kom seg på scenen under Nobel-utdelingen er i større fare nå enn før han forlot Mexico, ifølge Mexico-kjenner Benedicte Bull.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Mange er forbanna på ham etter det som har skjedd. Noen hevder han har ødelagt Mexicos image, og det er ikke helt trygt for ham, sier Benedicte Bull til NRK.

Benedicte Bull

Benedicte Bull kjenner forholdene i Mexico godt.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway / UIO

Hun er professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, og kjenner Mexico godt. Bull tror protesten til den meksikanske studenten, Adán Cortés Salas, har provosert mange i hjemlandet.

Cortes sitter fremdeles på transittmottaket på Trandum etter at politiet anket Tingrettens beslutning om å løslate han.

Torsdag kveld ble det klart at asylsøknaden han leverte dagen før han stormet Nobel-scenen, er avslått av UDI. De mener den er grunnløs. Derfor skal han etter planen tilbake til Mexico, og ikke til Danmark hvor han først ankom.

– Noen kan ville bli kvitt ham

Siden politiet anket avgjørelsen om å løslate han inntil han blir sendt ut, slipper han ikke ut før fengslingsspørsmålet er endelig avklart. Det skjer tidligst mandag.

– Jeg frykter for min egen sikkerhet. Situasjonen i Mexico er svært dårlig. Dersom myndighetene misliker det du driver med, tar deg deg. Derfor er jeg redd, sa 21-åringen til pressen etter at kjennelsen var klar.

Benedicte Bull har både snakket med kolleger og venner i Mexico, og følger med på hva som skjer på blant annet Twitter.

– Det kan være grupper i landet som vil være interessert i å bli kvitt ham, men det er vanskelig å peke på noen spesielle, sier Bull.

Hun har blant annet mailen med en venn som mente at løpet var kjørt for Cortés om han kom tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

Cortés kom seg helt opp foran Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Han skal etter planen sendes tilbake til hjemlandet, forteller politiadvokat Nora Eek-Nielsen. Hun sier til NRK at Cortés ikke er å anse som en Dublin-flyktning.

– Det er derfor han ikke blir sendt til Danmark der han først ankom, men rett tilbake til Mexico siden dette er å anse som en ordinær asylsak.

Stor oppmerksomhet

Cortés kom seg inn på Nobel-utdelingen uten invitasjon eller akkreditering.

Da medaljen skulle deles ut, dro han fram et meksikansk flagg rett foran Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, og ba dem snakke om Mexico.

Han tok seg opp på scenen for å få rettet oppmerksomheten mot det han opplever er en svært vanskelig politisk og sivil situasjon i hjemlandet. Narkotikakartellene utøver betydelig makt over det sivile samfunnet og maktinstitusjonene i landet, noe som blant annet trolig har ført til bortføringene av og drapene på 43 studenter.

– Han har stukket hodet sitt fram ettertrykkelig nå. Dette er en stor sak også i Mexico og andre land i Latin-Amerika, sier Bull.

Hun sier at det også finnes mange som ser på ham som en helt fordi han på en fredelig måte fikk fram budskapet om situasjonen i landet.

Avviser at han er i fare

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Pina,

Mexicos ambassadør til Norge Luiz Javier Campuzano Pina.

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Piña, avviser at Cortés vil være i fare om han sendes til Mexico.

– Ingenting tilsier at han vil være i fare om han sendes dit. I Mexico har alle ytringsfrihet og demonstrasjonsfrihet, sier ambassadøren til NRK.

Han forteller også at ambassaden har vært i kontakt med Cortés, og har tilbudt han konsulær bistand. De følger med på situasjonen hans videre.

Benedicte Bull sier det vil være ille for Norge om han sendes ut, og noe likevel skjer.

– Det ville vært veldig kjedelig for Norge om en fredelig demonstrant ble utsatt for noe etter at vi har sendt ham ut, sier hun.