Hopp til innhold

Stoltenbergs Obama-møte på overtid

Andre punkt på programmet til Barack Obama er møte med statsminister Jens Stoltenberg, og det tar tid.

Fredsprisvinner Barack Obama møtte statsminister Jens Stoltenberg til samtaler på statsministerens k
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Det halvtime lange møte har vart i en time. Ting kan tyde på at Stoltenberg og Obama har mer å snakke om enn først antatt.

På Statsministeren kontor viste en stolt Stoltenberg Obama utsikten til Holmenkollen og rådhuset. Og de snakket blant annet om norsk historie og de ulike byggingene statsministeren kan se fra sitt kontor.

– Hvilken fantastisk natur, sa Obama etter at statsminister Stoltenberg hadde vist fram utsikten over hovedstaden og den nære naturen fra 17. etasje på toppen av regjeringsblokken.

Stoltenberg viste også frem Oslofjorden og danske båtene som ligger til kai.

– Hvor langt er det til Danmark? spurte Obama.

– Det tar cirka en natt, svarte Stoltenberg.

Obama kom til regjeringsblokken litt over klokken 10, direkte fra signering av fredsprisprotokollen på Nobelinstituttet.

De to statslederne innledet samtalene allerede i foajeen på vei opp til det 35 minutter lange møtet. Og før de formelle samtalene startet, ble det altså tid til den tradisjonelle runden der statsministeren viser fram hovedstaden og naturen rundt.

På møtet med Obama vil også utenriksminister Jonas Gahr Støre, miljøminister Erik Solheim, olje- og energiminister Terje Riis Johansen og forsvarsminister Grete Faremo delta. Klima, krigen i Afghanistan og forholde mellom Norge og USa blir temaene.

I etterkant av møtet vil presse få anledning til å stille to spørsmål. Amerikansk presse får stille ett, og NRK det andre.

Deretter har presidentparet litt tid før de skal på audiens på slottet klokken 12. En audiens som varer i 15 miniutter.

Gikk inn bakveien

Tidligere idag har USAs president skrevet seg inn i Nobelinstituttets protokoll. Like før halv ti ankom han og hans følge Nobelinstituttet bakveien, der han signerer i Nobelinstituttets protokoll og gjestebok. På veggen var allerde portrettet av Obama på veggen, sammen med alle de andre prisvinnerne.

Smilende opplagt

Og litt over åtte i dag tidlig landet Air Force One på Gardermoen. Det var en smilende og opplagt president som møtte Nobelkomiteens nestleder Kaci Kullman Five og utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs ambasadør til Norge Barry White samt representanter fra Forsvaret.