Hopp til innhold

Kina: - Forholdet til Norge vil lide

Kinesiske myndigheter har kommet med sine første reaksjoner på at Liu Xiaobo er tildelt Nobels fredspris.

Demonstrer for Liu Xiaobo i Hong Kong

Demonstranter i Hong Kong ber Kina om å frigi Liu Xiaobo.

Foto: MIKE CLARKE / Afp

Ifølge en melding fra nyhetsbyrået AFP sier Kina at tildelingen til den fengslede, kinesiske dissidenten er i strid med prinsippene i Alfred Nobels testamente.

De advarer også mot at forholdet til Norge vil lide som følge av dette.

– En fornærmelse

– Dette er en fornærmelse mot fredsprisen, sier talsmann for kinesiske utenriksmyndigheter Ma Zhaoxu i en melding på deres hjemmesider.

Han sier at Nobelprisen bør gå til noen som jobber for etnisk harmoni, internasjonalt vennskap og nedrustning.

I en pressemelding fra den kinesiske ambassaden i Norge, heter det at Liu Xiaobo er en kriminell, og at tildelingen av årets fredspris er i strid med prinsippene bak Nobelprisen.

Les hele pressemeldingen nederst i artikkelen.

Videre heter det at Liu Xiaobo er funnet skyldig i brudd på kinesisk lov og er sendt i fengsel etter å ha blitt dømt i det kinesisk rettssystemet.

Samtidig kommer det meldinger om at både Frankrike og Tyskland oppfordrer Kina til å frigi Liu Xiaobo fra fengsel.

Les: Dette er Liu Xiaobo

– Vil utløse raseri

At tildelingen av Nobels fredspris til en kinesisk regimekritiker vil vekke sterke reaksjoner i Kina, er det ingen tvil om.

– Dette kommer til å utløse raseri i Kina, sier generelsekretær i Amnesty Norge, Jan Peder Egenæs.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre er forberedt:

– Det er ingen hemmelighet at Kina har sagt at en slik pris vil ha negative følger, sier han til NRK.

– Men vi har hele tiden svart at det er et klart skille mellom en uavhengig komité og den norske regjeringen. De må forstå at slik vårt samfunn fungerer, er Nobelkomiteen helt uavhengig, legger han til.

- Uopprettelig skade

NRKs reporter i Kina, Anders Magnus, sier at kinesiske myndigheter kommer til å se på det som et tillitsbrudd fra norske myndigheter, som de mener må ha en viss påvirkning på Nobelkomiteen, sier Magnus.

Les også: Ambassaden svarer ikke pressen

– Jeg har snakket med representanter for kinesiske myndigheter, som sier det kan føre til uopprettelig skade skade mellom våre to land , legger han til.

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, gjorde det imidlertid klart at det er et hensyn komiteen verken kan eller vil ta.

– Komiteen er helt uavhengig av enhver regjering og parlament. Vi forholder oss kun til Alfred Nobels vilje. Når en mann blir dømt til 11 års fengsel for å ha ytret sin mening, ville det være helt umulig for oss å ikke gi denne prisen til ham, sier Jagland.

- Vil innta offerrollen

Flere Kina-eksperter tror dette vil få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina.

– Det er ikke noen tvil om ledelsen i kommunistpartiet føler seg ydmyket og det vil komme en sterk reaksjon, og de har en tradisjon for å overreagere, sier forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik, som er usikker på hvor lenge forholdet mellom Kina og Norge vil bli skadelidende etter dagens tildeling.

– Dette vil føre til et kjøligere mellom Norge og Kina noen uker eller måneder, men det vil normalisere seg etter en tid.

Den norske Kina-forskeren Harald Bøckman sier at det forventede kinesiske svaret på tildelingen er at dette er en grov innblanding i indre forhold.

– De vil si at Kina ikke har noen dissidenter, bare kriminelle, og at Liu Xiaobo blir sett på som akkurat det. De vil også innta offerrollen og føle seg herjet med av vestlig opinion.

– Vil han bli sluppet fri etter dette så han kan få tildelt prisen?

– Overhodet ikke. Det er slett ikke sikkert heller at kona hans får lov å reise til Oslo. Men kanskje på sikt blir det gjort en hestehandel der han kan bli sluppet fri, sier Bøckman.

Kommentar om fredsprisen fra den kinesiske ambassaden

Den kinesiske ambassaden sendte ut denne pressemeldingen som bildefil.