Hopp til innhold

– Fredsprisen er en ære for Kina

Desmond Tutu og Vaclav Havel oppfordrer Kina til å være stolte av fredsprisen og løslate Liu Xiaobo og hans kone.

Desmond Tutu

'In time, Liu and the Chinese people will win their freedom,' skriver Desmond Tutu og Vaclav Havel i The Washington Post.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

Nypensjonert erkebiskop Desmond Tutu og tidligere tjekkisk president Vaclav Havel gikk fredag ut i Washington Post med en oppmuntring til Kina om å anse Nobels fredspris som en hyllest til det kinesiske folk.

"En tid for stolthet og feiring"

I kronikken argumenterer Tutu og Havel for hvorfor Kina burde betrakte fredsprisen som en anledning til nasjonal stolthet og feiring:

"Dette trenger ikke å være en skamfull tid for Kina, men heller en tid for stolthet og feiring av det faktum at en av Kinas egne blir anerkjent som verdens største bidragsytrer til det alle nasjoner søker: Fred."

De mener Lius utbredte respekt bør feires av Kina som et bevis på det kinesiske folks styrke og mot.

Føyer seg inn i rekken

Med sine utspill i Washington Post føyer Tutu og Havel seg inn i rekken av mennesker som oppfordrer Kina til å løslate den fengslede Liu Xiaobo, samt hans kone som har blitt satt i husarrest.

Václav Havel

Vaclav Havel og Tutu Desmond nominerte Liu til fredsprisen på grunn av det universelle ved hans arbeid.

Foto: Petr David Josek / AP

– Verden ser mot Kina

Tutu og Havel skriver at da de først nominerte Liu Xiaobo til Nobels Fredspris var det på grunn av det universelle ved hans innsats for grunnleggende frihet til sitt folk.

I dag ser verden på Kina som en leder, skriver de i kommentaren. De oppfordrer Kina til å bruke fredsprisen til å vise resten av verden hvilke store fremskritt de har gjort bare i løpet av de siste tredve årene.