Hopp til innhold

Fullt kaos på Ahus – liv og helse kan stå i fare

Det er kaotiske tilstander ved Ahus onsdag kveld. Sykehuset har over 90 flere pasienter enn det er kapasitet til, og akuttmottaket er overbelastet.

Ahus har over 90 flere pasienter enn det er kapasitet til, og akuttmottaket er overbelastet.

VIDEO: Ahus har bedt om hjelp fra flere sykehus på Østlandet.

Iskald vinter betyr høysesong for influensa, omgangssyke og infeksjoner. Det har skapt kaos på Ahus de siste dagene.

Bare i dag har sykehuset hatt et overbelegg på nesten 100 pasienter, og legene er bekymret.

– Det betyr at mange ligger i korridorene under uverdige forhold, det er blodoverføringer i korridorene og samtaler som skjer uskjermet, sier Heidi Espvik i Yngre legers forening ved Ahus.

– Kan gå utover liv og helse

Heidi Espvik

Heidi Espvik.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Etter at sykehuset tok over et pasientgrunnlag på over 160.000 fra Oslo universitetssykehus i 2011 har skandalene stått i kø.

I høst ble det kjent at sykehuset hadde over 1000 korridorpasienter , og de siste dagene har det vært en uvanlig stor pågang.

– Det er en litt spesiell situasjon nå med mye omgangssyke og mange pasienter som må smitteisoleres. Det er en vanskelig situasjon, men det er ikke noe som er helt ekstraordinært. Vi har mange infeksjoner hver vinter, så at vi får sånne topper kan man forutse, sier Espvik.

Likevel kan kaoset få alvorlige konsekvenser.

– Det kan jo gå utover liv og helse. Hvis man ikke har god nok oversikt over pasientene og ikke fanger opp forverringer i tilstander, eller hvis folk må vente så lenge at de får forverringer, er det klart at det er alvorlig, sier Espvik.

Ber andre sykehus om hjelp

Yngve Mikkelsen

Yngve Mikkelsen.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Direktør ved medisinsk divisjon, Yngve Mikkelsen, opplyser at Ahus har bedt om hjelp fra andre sykehus på Østlandet.

– Det stemmer at vi har en utfordrende situasjon, og det har gjort at vi har tatt kontakt med Oslo universitetssykehus, Diakonhjemmet, Lovisenberg, Kongsvinger og Bærum sykehus for å be om assistanse til avlastning av en unormalt stor pasientstrøm, sier Mikkelsen.

Ifølge Mikkelsen har et utbrudd av novovirus gjort at to avdelinger ikke kan belegges som normalt på grunn av pasienter med akutt diaré.

– Sykehuset er stort nok. Det dette handler om er å ha nok personer på jobb, med riktig kompetanse. Når vi får uforutsette topper, betyr det at vi forskyver kapasiteten vår fra planlagt til øyeblikkelig hjelp for å hjelpe de sykeste pasientene, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger