Hopp til innhold

- Konsekvensutredning av Lofoten et naturlig neste skritt

– Basert på kunnskapsinnhentingen som Olje- og energidepartementet har utført, mener flertallet i programkomiteen at det naturlige neste skriftet er en konsekvensutredning, sier Helga Pedersen.

Oljerikdommer i Lotoften

Det er trolig store forekomster av olje i området utenfor Lofoten.

Foto: Fotomontasje: NRK / Gulesider.no

Helga Pedersen er parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet på Stortinget og leder for partiets programkomite. I går ble det kjent at et flertall i programkomiteen, som snart skal levere et forslag til partiprogram for neste stortingsperiode, går inn for å utrede oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Helga Pedersen

– En konsekvensutredning er et naturlig neste skritt, sier leder i Arbeiderpartiets programkomite, Helga Pedersen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Forslaget har vakt sterke reaksjoner både internt i regjeringen og i miljøbevegelsen. De mener programkomiteen har konkludert på et på syltynt grunnlag , og i den forbindelse NRK.no har i stilt Helga Pedersen en del spørsmål.

LES OGSÅ: Rederne sier nei til oljeboring

LES OGSÅ: – En klar prioritering av olje foran fisk

– Naturlig neste skritt

NRK. no: Du sier dere nå har innhentet nok kunnskap til å konkludere i dette spørsmålet. Hvilken kunnskap viser du da til?

Helga Pedersen: – Basert på kunnskapsinnhentingen som Olje- og energidepartementet har utført, mener flertallet i programkomiteen at det naturlige neste skrittet er en konsekvensutredning. Kunnskapsinnhentingen har gitt oss ny kunnskap om arbeidsplasser, muligheter for oljefunn, miljørisiko og samspillet med andre næringer. Kunnskapsinnhentingen har ikke avdekket andre forhold i Nordland 6, 7 og Troms 2 enn de utfordringene vi løser på sikker og god måte ellers på norsk sokkel. Når konsekvensutredningen foreligger, vil vi på det grunnlaget ta stilling til hvorvidt områdene skal åpnes for petroleumsvirksomhet.

NRK. no: – Du sier regjeringen har innhentet den kunnskapen den skulle. Hva med kunnskapsinnhentingen som gjøres på vegne av fire departementer og som ikke ventes å ha en sluttrapport klar før i september? Hvilken rolle spiller den i dette bildet?

Helga Pedersen: – Kunnskapsinnhentingen om effekter av petroleumsvirksomheten i disse områdene, som regjeringen bestemte at OED skulle gjennomføre, er nå klar. Kunnskapsinnhentingen kan inngå i en konsekvensutredning. Flertallet i Arbeiderpartiets programkomite mener det naturlige neste skrittet nå er å gjennomføre en konsekvensutredning. Det betyr ikke at vi nå har all tenkelig kunnskap om området. I den grad vi behøver mer kunnskap i en konsekvensutredning vil det selvsagt inngå i utredningen.

LES OGSÅ: – Det ble bråk sist gang, og det blir det igjen

LES OGSÅ: Varsler kamp og ungdomsopprør mot Aps oljeplaner i Lofoten

– Kan trenge mer kunnskap

NRK. no: – Hvordan kan dere konkludere med at kunnskapsgrunnlaget er godt nok når den ene rapporten ikke er klar?

Helga Pedersen: – Flertallet i programkomiteen har sagt at det logiske neste skrittet nå er en konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i de uåpnede områdene av Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2. Det betyr ikke at konsekvensutredningen ikke innebærer nye utredninger og behov for mer kunnskap enn det vi besitter i dag.

NRK. no: – Motstandere hevder dere tar beslutningen på for tynt grunnlag. Hva sier du til det?

Helga Pedersen: – Flertallet i programkomiteen foreslår for landsmøtet i Arbeiderpartiet at det skal gjennomføres en konsekvensutredning av de uåpnede områdene av Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2. Konsekvensutredningen vil bidra til å besvare de problemstillingene som i dag er ubesvarte, og klargjøre avveiningene mellom petroleumsaktivitet og miljø og hensynet til andre næringer. Beslutningen om hvorvidt det skal åpnes for petroleumsvirksomhet i disse områdene vi først fattes etter konsekvensutredningen.

– Gitt oss ny kunnskap

NRK. no: – Hva er det ved den allerede avsluttede kunnskapsinnhentingen som gjør at du mener konsekvensutredning er riktig nå? Fin om du kan vise til konkrete elementer.

Helga Pedersen: – Kunnskapsinnhentingen har gitt oss ny kunnskap om arbeidsplasser, muligheter for oljefunn, miljørisiko og samspillet med andre næringer. Kunnskapsinnhentingen har ikke avdekket andre forhold i Nordland 6, 7 og Troms 2 enn de utfordringene vi løser på sikker og god måte ellers på norsk sokkel. Det er viktig å understreke at vi på grunnlag av konsekvensutredningen, dersom forslaget blir vedtatt av landsmøtet, vil ta stilling til en eventuell åpning av disse områdene.

AKTUELT NÅ