Hopp til innhold

Overgrep mot barn skal inn i læreplanen

– Veldig positivt at det blir pensum, er responsen fra barneombud Anne Lindboe.

Inga Marte Thorkildsen

Barneminister Inga Marte Thorkildsen sier at barn på barneskolenivå bør lære om overgrep.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er enige om at en ny læreplan skal inneholde pensum om overgrep mot barn. Det skriver Aftenposten.

– Barn på barneskolenivå bør lære om dette. Derfor vil vi foreslå å ta inn dette temaet i ny læreplan som er lagt ut på høring, sier Thorkildsen.

Barneombud Anne Lindboe har jobbet for dette siden hun tiltrådte i fjor og er svært fornøyd med at informasjon om overgrep skal inn i skolepensum.

– Det er veldig positivt at kunnskapsministeren og barneministeren tar tak i dette. Vi må lære barn hva overgrep er, men det må innebære at de som skal snakke om dette, er kompetente, sier Lindboe.

– Tabuene i samfunnet er overgriperens beste venn

Thorkildsen viser til en undersøkelse som er gjort av Universitetet i Bergen.

Den sier at barn som har vært utsatt for incest i gjennomsnitt lar det gå 17,5 år før de snakker om det de har vært utsatt for.

– Tabuene i samfunnet er overgriperens beste venn. Norge har mye å skamme seg over for måten vi behandler misbrukte barn. Dette er en viktig verdidebatt for samfunnet, der stat og kommune kan gjøre noe, men der også foreldrene kan bidra ved å snakke med barna sine, sier barneministeren.

– Leger kan oppdage tegn på overgrep

Thorkildsen sier videre at helsevesenet må på banen.

– Det er eksempler på at barn som har nektet å snakke om overgrep de har blitt utsatt for, har åpnet seg for legen. Leger kan oppdage tegn på overgrep. Det kan også tannleger, og da er det viktig at de spør og gjør noe med det, sier Thorkildsen.

AKTUELT NÅ