Hopp til innhold

Får mellom 6 og 6,5 milliarder mer

Kommunene får etter det NRK erfarer mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer i budsjettene neste år. Senterpartiet beskriver veksten i kommuneøkonomien som en fantastisk snuoperasjon, men langt fra alle kommuner ser det slik.

Tirsdag offentliggjør regjeringen revidert nasjonalbudsjett hvor budsjettrammer for kommunene også vil legges frem.

SE VIDEO: Senterpartiet er fornøyd med kommuneøkonomien.

Tirsdag offentliggjør regjeringen revidert nasjonalbudsjett, hvor budsjettrammene for kommunene også vil legges frem.

Kommunene får mellom 6 og 6,5 milliarder kroner mer å rutte med i 2014, etter det NRK erfarer. Kommunaldepartementet jubler over kommuneøkonomien.

Senterpartiets kommunalministre, Åslaug Haga, Magnhild Meltveit Kleppa og Liv Signe Navarsete, er alle godt fornøyd med hvordan kommunene har fått det under deres styre.

– Jeg tror du bare kan spørre hvilken ordfører du vil som var ordfører før og etter 2006, så vil de si at det er en merkbar forskjell. Vi snudde en trend, og har bevilget mer penger til kommunene hvert eneste år etterpå, sier Kleppa.

Tapsprosjekt

Men langt fra alle kommunene er like fornøyde med bevilgningene de har fått av kommunalministrene i Senterpartiet.

– Vi har ikke merket bedre kommuneøkonomi de siste årene - heller tvert i mot, sier Nils Marton Aadland, ordfører i Meland kommune (H) i Hordaland.

På Meland sykehjem må de hjelpe flere enn før. De får stadig nye oppgaver som ikke er finansiert av staten, og det er en utfordring, sier han. Samhandlingsreformer er et tapsprosjekt i Meland kommune, ifølge ordføreren.

– Det er ikke bare en påstand fra meg. Helsedirektoratet har dokumentert at det som kommer i forhold til reformen er for lite i forhold til våre utgifter, understreker Aadland.

– Lønnene øker, pensjonene øker, det er masse investeringer i bygningsmasse som faktisk ikke er tatt høyde for. Så det er fortsatt store behov som kommunene har ansvar for, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i Kommunenes Sentralforbund.

– Bedre råd med ny regjering

Høyre-ordfører Aaland ser imidlertid positivt på fremtiden, og tror på bedre råd med ny regjering.

– Jeg tror at med det som nå er vedtatt i Høyres program, så bør kommunene kunne håpe på det, sier han.

Kommunaldepartementet erkjenner at kommunene har fått økte utgifter og mye å gjøre, men mener også at kommunene aldri har blitt så godt kompensert som nå.

Liv Signe Navarsete mener kommunaldepartementet alltid vil bli møtt med krav om mer penger.

– Slik vil det alltid være, sier hun.

AKTUELT NÅ