Hopp til innhold

Bendik (20) vil bli sivilingeniør: – Måtte ha mange seksere

TRONDHEIM (NRK) Bendik Tiltnes (20) har alltid vært flink i matte. Han tok matteeksamener på videregående mens han gikk på ungdomsskolen. Nå studerer han Industriell økonomi på NTNU. Et studium som er regnet for å være det vanskeligste å komme inn på.

Prestisjestudium

SIVILINGENIØR: Bendik Tiltnes (20) studerer «Industriell økonomi og teknologiledelse» (IØT) ved NTNU. Det er et sivilingeniørstudium med innslag av siviløkonomstudier med fokus på ledelse og økonomi.

Tiltnes er flink med tall og stortrives på sivilingeniørstudiet i Trondheim.

Nå har mattehodet gjort at han har hevdet seg i en aksjekonkurranse. 20-åringen er på vei til London etter å ha vunnet en dag på aksjegulvet til City Bank.

– Jeg forstår ikke helt hvordan jeg kunne hevde meg så godt i konkurransen, men spennende blir det, sier han ydmykt.

Gjennom en serie med reportasjer setter NRK søkelyset på ulike studieretninger i forbindelse med søknadsfristen til Samordna opptak tirsdag 15. april.

Bakgrunn: Venter rekordmange søknader

Prestisjestudium

Tiltnes flyttet til Trondheim høsten 2013 for å starte på prestisjestudiet «Industriell økonomi og teknologiledelse» ved NTNU.

Studiet er en blanding av sivilingeniør og siviløkonomstudier, og ble etablert etter et initiativ fra næringslivet som ønsket flere sivilingeniører med potensial til å bli industriledere.

Studentene er attraktive for industrien og de opplever at bedriftene sirkler rundt dem med tilbud om middager og seminarer under studietiden.

NTNU

LANGE KVELDER: Det kan fort bli lange dager som student på NTNU. Trening og frisk luft gir energi til studenten Bendik Tiltnes

Bendik hadde svært gode karakterer fra videregående og kunne velge studium på øverste hylle.

Da han ble tatt opp var kravet til førstegangsvitnemål 59,8 studiepoeng, mens det ordinære opptakskravet var 62,7 studiepoeng. Stiudiet konkurrerer med medisin på NTNU om å være den vanskeligste utdanningen å komme inn på.

Kort fortalt betyr dette seksere i de fleste fag, Dessuten måtte Bendik ha realfag på videregående.

– Hvorfor valgte du akkurat denne utdannelsen?

– Jeg visste ikke hva jeg kunne tenke meg å jobbe med. Derfor valgte jeg et studium som lar meg fordype meg i så mangt som realfag, økonomi, ledelse og teamarbeid. En annen viktig faktor for avgjørelsen min var det høye snittet. Jeg ville gå på et prestisjefylt studium sammen med evnerike mennesker. Det var også viktig for meg å velge et studium der det er lett å få seg arbeid etter endt utdanning.

Drømmen var å bli fotballspiller

– Hva er drømmejobben?

–Om jeg noensinne har drømt om å jobbe, må drømmen ha vært at jeg var verdens beste fotballspiller, forteller Bendik, som i hele oppveksten spilte fotball.

– Likevel velger jeg å tro at arbeidslivet er mer spennende enn foreldregenerasjonen har gitt meg inntrykk av at det er, og at det finnes jobber jeg kunne trivdes godt i. Jeg tror jeg kunne ha likt å jobbe med forvaltningen av Statens Pensjonsfond Utland, men kunne nok også trivdes som konsulent, ettersom jeg er glad i å tilegne meg ny kunnskap, sier han.

– Kursen er, med andre ord, ikke helt staket ut, og jeg er glad for at det ennå er fire år til jeg må velge karrierevei. Dermed kan jeg utforske deler av arbeidsmarkedet i løpet av de kommende sommerferiene, sier han.

Er det noe ved studier du ville vært foruten?

– Jeg trives meget godt på studiet mitt, men jeg vet at mange skulle vært foruten Ex.phil., der pensum er filosofi- og vitenskapshistorie. Selv er jeg glad i historie og syntes det var interessant, sier han.

Bendik Tiltnes

SIVILINGENIØR MED ØKONOMI: Bendik Tiltnes synes studiet i Industriell Økonomi og teknologiledelse er spennende.

– Hvor lange studiedager har du?

– Selv om jeg får alt av øvinger og innleveringer gjort i god tid, føler jeg at jeg burde ha jobbet litt mer med studiene. En vanlig studiedag for meg er omtrent seks timer lang. I helgene blir det gjerne også noen timer som går med til skriving av innleveringer eller koding, ettersom jeg har valgt fagretningen Datateknikk og kommunikasjonsteknologi.

96 prosent av alle uteksaminerte i fjor fikk jobb før endt studium. Dersom jeg ikke klarer å få meg jobb når jeg blir ferdig her, blir jeg meget skuffet.

Bendik Tilnes

– Hvilke personlige egenskaper kreves det for å lykkes?

–Jeg tror selvstendig og disiplinert arbeid er hverdagen for de fleste studenter, men på Indøk kreves det at man evner å arbeide tett med medstudentene.

Les også: Realfag sikrer meg jobb

Les også: Ville bli ballettdanser, ble kjernefysiker

–Tror du at det er lett å få seg jobb etterpå?

– Definitivt. IØT ble opprettet etter forespørsel fra næringslivet på 80-tallet, og faktisk kommer bedrifter til oss jevnlig for å holde presentasjoner om hva de driver med for å lokke oss til å søke jobb hos dem. Mot at vi dukker opp på en 45 minutters presentasjon, inviteres vi på gratis middag, iblant på restaurant i byen.

– I tillegg viste tall fra en årlig undersøkelse at 96 prosent av alle uteksaminerte i fjor fikk jobb før endt studium. Dersom jeg ikke klarer å få meg jobb når jeg blir ferdig her, blir jeg meget skuffet.

AKTUELT NÅ