Hopp til innhold

– Bør ikke møte Dalai Lama

– Det er veldig viktig at Norge har et normalisert forhold til Kina. Vi må ikke glemme at Kina er verdens raskest voksende økonomi, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp). Michael Tetzschner (H) trosser derimot egne partifeller, og vil selv møte Dalai Lama.

Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde (Frp) støtter stortingspresidentens valg om å ikke møte Dalai Lama. Han mener det er viktigere å ha et godt forhold til Kina.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er veldig viktig at Norge har et normalisert forhold til Kina. De siste årene har det vært vanskelig for næringsliv, forskere og andre å ha et normalisert forhold til Kina. Vi må ikke glemme at Kina er verdens raskest voksende økonomi, og kan ta over for USA innen få år. I utgangspunktet bør vi ikke møte Dalai Lama på offisielt nivå, mener Tybring-Gjedde, som representerer Frp i Stortingets utenrikskomité.

Han støtter altså stortingspresident Olemic Thommessen, som har avvist å møte Tibets leder Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai. Begrunnelsen er at regjeringen ikke vil provosere Kina.

– Det er en del av det. Vi skal ha et godt forhold til Kina. Det er viktig, sier Tybring-Gjedde til Politisk Kvarter på NRK P2.


Ikke enig med Thommessen

Michael Tetzschner

Michael Tetzschner (H) går på tvers av sine partifellers beslutning og vil gjerne møte Dalai Lama under hans Norges-besøk. Til v.: Christian Tybring-Gjedde. Til h.: Marianne Aasen (A) og Kjetil Kjenseth (V).

Foto: Ellen Viseth / NRK

Verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende har svart på om de vil møte Dalai Lama under hans besøk. Det vil derimot stortingsrepresentant for Høyre, Michael Tetzschner.

– For meg er han en gjest som er i Norge etter en invitasjon. Han er her lovlig, og han er ikke engang på offisielt besøk. Stortinget er landets viktigste demokratiske møteplass, og man kan ta med gjester dit, sier Tetzschner til Politisk Kvarter.

Han tror Kina vil se forskjell på ham som stortingsrepresentant og et regjeringsmedlem fra samme parti. Tetzschner sier at han respekterer og forstår «den forsiktige vurderingen fra stortingspresidenten», men at han ikke er helt enig med Thommessen.

– Jeg tror det er viktig at stortingsrepresentanter treffer Dalai Lama for å vise at han ikke er persona non grata i Norge. Så innser jeg at andre har andre roller som de skjøtter etter beste skjønn og evne, og jeg respekterer de beslutningene som de tar for sine funksjoner.

– Men du er ikke enig i begrunnelsen?

– Jeg respekterer hans beslutning, men er ikke fullt ut enig. Jeg representerer Norges mest åpne institusjon. Det skal vi fortsette å være ved at vi tar imot gjester som er her i lovlig ærend, sier Tetzschner.

Tybring-Gjedde: – Jeg kunne møtt ham

Han sier at han ikke har avklart sitt møte med partiledelsen og regjeringen.

– Nei, og det er heller ikke nødvendig å gjøre. Vi kan omgås alle som er her i lovlig ærend. Dalai Lama er en invitert og vel ansett gjest. Så betyr han selvsagt noe i tillegg. Men vi har et samfunn som ikke er totalitært og hvor man må avklare oppover i systemet hvem man møter, sier Tetzschner.

Også Tybring-Gjedde mener det er i orden at stortingsrepresentantene møter Tibets leder.

– Det er helt i orden at stortingsrepresentanter møter Dalai Lama. Det kunne jeg også ha gjort. Men Nobelkomiteen og valg av vinnere må være helt uavhengig av regjeringen og Stortinget. Det er ikke naturlig at regjeringen eller Stortingspresidenten skal møte ham, mener Tybring-Gjedde.

– Feigt og smålig

Men lagtingssalen i Stortinget får Tibetkomiteen ikke bruke til møtet med Dalai Lama.

– Nei, dessverre. Jeg beklager det at vi ikke kan ta imot en celebritet, et ikon som Dalai Lama er for menneskeretter. Vi har besøk av mange andre i lagtingssalen, sier Kjetil Kjenseth (V), som leder Tibetkomiteen på Stortinget.

– Hva handler dette om?

– Symbolikk og storpolitikk. Kina er en stormakt i verden. Det var de ikke i 1989 da Dalai Lama fikk fredsprisen. Nå er Kina en gigant i verden og da blir kampen for menneskerettighetene vanskeligere når pengene skal telles opp.

– Hva synes du om fremgangsmåten til presidentskapet?

– Det er feigt og smålig at de ikke benytter anledningen til å høre en stemme fra et undertrykt folk, i en situasjon der verden trenger disse stemmene. Det burde vi lytte til også i Norge, mener Kjenseth.

AKTUELT NÅ